Siirry sisältöön

Emilija Škarnulytė

LT

Emilija Škarnulytė (s. 1987, Liettua) on paikasta toiseen liikkuva kuvataiteilija ja elokuvantekijä. Dokumentaarisen ja kuvitteellisen välimaastossa työskentelevä Škarnulytė tutkii elokuvissaan ja immersiivisissä installaatioissaan syvää aikaa ja näkymättömiä rakenteita. Hänen teostensa aiheet vaihtelevat kosmisesta ja geologisesta ekologiseen ja poliittiseen.

Elokuvien lisäksi hänen installaationsa sisältävät usein valoa ja performatiivisia elementtejä.

Helsinki Biennaaliin 2023 Emilija Škarnulytė työstää Itämeren inspiroimaa installaatiota, joka käsittelee sukupuuttoa, mytologiaa ja tulevaisuuden arkeologiaa.

Emilija Škarnulytė, Hypoxia, 2023, video still from upcoming work. Image courtesy of the artist.

Vuonna 2022 Škarnulytė osallistui Penumbra-ryhmänäyttelyyn, jonka Fondazione In Between Art Film järjesti Venetsian 59. biennaalissa. Emilija Škarnulytė edusti Liettuaa Milanon XXII triennaalissa ja oli mukana Baltian maiden paviljongissa vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyt Tate Modernissa (2021), Kunsthaus Pasquart -taidemuseossa Sveitsissä (2021), Den Frie -nykytaiteen keskuksessa Kööpenhaminassa (2021), Vilnan Nacionalinė dailės galerijassa (2021), Vilnan nykytaiteen keskus CAC:ssa (2015) ja Kunstlerhaus Bethanien -taidegalleriassa Berliinissä (2017). Škarnulytė on osallistunut ryhmänäyttelyihin Ballroom Marfassa, Seoul Museum of Artissa, Kadist Foundationissa ja ensimmäisessä Riian nykytaiteen biennaalissa.

Hänen elokuviaan kuuluu IFAn, Kadist Foundationin ja Centre Pompidoun kokoelmiin, ja niitä on esitetty Serpentine Galleryssa Britanniassa, Centre Pompidoussa Ranskassa ja Museum of Modern Artissa (MoMA) New Yorkissa sekä lukuisilla elokuvafestivaaleilla, joihin kuuluvat muun muassa Visions du Réel, HOT DOCS, Rotterdam, Busan ja Oberhausen.

Škarnulytė voitti vuoden 2019 Future Generation Art Prizen, jonka lisäksi hän on voittanut seuraavat palkinnot: Kino der Kunst Project Award, München (2017); Spare Bank Foundation DNB Artist Award (2017) ja National Lithuanian Art Prize for Young Artists (2016). Škarnulytė on nimetty yhdeksi Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaaksi.