Siirry sisältöön

PHOSfate

SH/FI

PHOSfate-ryhmän muodostavat sahrawien pakolaisleirillä Lounais-Algeriassa syntynyt taiteilija ja runoilija Mohamed Sleiman Labat ja Helsingissä työskentelevä kuvataitelija, elokuvantekijä ja tutkija Pekka Niskanen.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa nähty hiekkapuutarhainstallaatio on osa meneillään olevaa PHOSfate- projektia, jonka keskiössä ovat fosfori ja sen vaikutukset sahraweihin. Lisäksi projektissa käsitellään ympäristöhaasteita, ilmastonmuutosta ja lannoitteiden aiheuttamaa merten rehevöitymistä. Fosfaatin louhinnan takia sahrawit ovat joutuneet luopumaan paimentolaiselämäntavastaan. Länsi-Saharan fosfaatista tehdyt lannoitteet päätyvät puolestaan Itämereen, missä fosforimäärien kasvu johtaa happikatoon ja meren eliöiden kuolemaan.

Sahraweita ympäröi valtavat määrät hiekkaa, mutta sitä ei ole ollut tapana nähdä ruoan lähteenä. He ovat kuitenkin alkaneet hyödyntää sitä luomuviljelyssä. Tärkein uusi innovaatio on sandoponic-hiekkaviljely jossa kasvit kasvavat säädellyssä hiekkapuutarhassa, joka on suunniteltu säilömään niin paljon vettä ja biologisia ravinteita kuin aavikolla on mahdollista. Hiekkapuutarhojen avulla sahrawit luovat suhteensa hiekkaan uudelleen ja siitä on tullut väline, jonka avulla he voivat viljellä ruokakasveja.

Leireillä kehitetty viljelymalli toimi innoittajana PHOSfaten Vallisaaren puutarhoille. Niissä kasvoi basilikaa, korianteria, porkkanoita, perunoita, lehtikaalia ja salaattia – aivan kuten sahrawienkin puutarhoissa Saharassa.

 

Toinen saapui pitkän matkan takaa aavikolta ja toinen Suomen sisämaasta. Aavikolla ja merellä ei ehkä ensi näkemältä ole hirveästi yhteistä, mutta ihmisten tekojen vaikutus näihin kahteen erilliseen ympäristöön sai meidät ymmärtämään, että kohtalomme linkittyvät yhteen. Loimme keskustelemalla yhteisen maaperän, jolla seisomme – yhteisen saaremme. 

PN: Tapasimme ensimmäisen kerran eräällä Itämeren saarella. Lähdimme etsimään Itämerestä merkkejä levästä. Oli elokuun loppu, joten sinileväkukinnot olivat kadonneet melkein kokonaan, ja jäljellä ei ollut juuri mitään nähtävää. 

MSL: Seison hiekkamyrskyn edessä, näen valtavien pölypilvien nousevan korkealle, sydämeni lyö lujaa, olen hämmentynyt, peloissani, innoissani ja jännittynyt. Tiedän, että hiekkamyrskyt tarkoittavat sekä elämää että kuolemaa. Ne voivat olla tuhoisia. Ne voivat puhaltaa telttamme tiehensä ja tuhota kotimme, mutta toisaalta ne tuovat mukanaan uuden elämän siemeniä. Ne tuovat mukanaan fosforihiukkasia, jotka lannoittavat kasveja kaukaisissa maissa. 

Aavikolla tuhansien perheiden puutarhat ovat puhkeamaisillaan kukkaan, ja merellä kukoistavat sinilevän kukinnot – paikoitellen merestä on tulossa aavikonkaltainen ympäristö maatalousteollisuuden käyttämien prosessoitujen lannoitteiden takia. 

Mohamed Sleiman Labat & Pekka Niskanen 

PHOSfate: PHOSfate, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

PHOSfate

PHOSfate  

2023
 

paikkasidonnainen installaatio (rakennelma, hiekkaa, kasveja) 

Kiitokset:
Algaadan maatalouden tutkimus- ja kehityskeskus
Taleb Brahim
Viivi Koljonen
Taidekoulu Maa 

Taiteilijat ovat saaneet rahoitusta Koneen Säätiöltä sekä Jenny ja Antti Wihurin rahastolta. 

Taiteilijoiden suostumuksella.