Siirry sisältöön

Excursions on Actual Transit-ions: Kilpilahden jalostamo auringonlaskussa

21.8 — Vallisaari

Kuva: Antti Majava

Greta-sähköpurjeveneellä toteutetaan biennaalin aikana yhteensä kahdeksan ekskursiota jälkifossiilisen energiasiirtymän kannalta keskeisiin kohteisiin Helsingin edustalla. Purjehduksille mahtuu veneen kuljettajien lisäksi maksimissaan 5 matkustajaa.

Veneen henkilöstön muodostavat taiteilija Antti Majava ja energiafilosofi Tere Vadén. Henkilöstö vastaa aluksen käsittelystä ja alustaa keskustelua energiasiirtymästä kussakin kohteessa. Keskusteluja voidaan tallentaa ja esittää erikseen sovittavissa yhteyksissä.

Osana Antti Majavan Excursions in Actual Transit-ions teosta toteutetaan purjehduksia energiatulevaisuuden kannalta keskeisiin kohteisiin Helsingin edustalla. Purjehdimme muun muassa Hanasaaren ja Vuosaaren voimalaitosten edustalle sekä mahdollisesti toteutettavien vesistölämpö- ja tuulivoimaloiden alueelle.

Purjehdukset tehdään kymmenmetrisellä veneellä, joka liikkuu sääoloista riippuen joko purjeilla tai aurinko- ja tuulienergiaa hyödyntävällä sähkömoottorilla. Sähkö on ladattu akustoihin, jossa litiumioni liikkuu anodin ja katodin välillä. Vene ja sen liike muodostavat dynaamisen tarkastelupisteen maapallon ja aurinkokunnan energiavirtoihin.

Ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristökriisien torjuminen vaatii luopumista fossiilisten polttoaineiden käytöstä äärimmäisen nopealla aikataululla. ihmiskunnalle on rakennettava uusi energiaperusta. Eri energiamuotojen mahdollisuudet ja reunaehdot on tunnettava tarkasti, jotta nopeat päästövähennykset eivät vaaranna energiahuoltoa.

Purjehduksilla tarkastellaan energian tuotantoa, siirtoa ja käyttöä ja keskustellaan energiamurroksen eri ulottuvuuksista. Miten energia vaikuttaa sosiaaliseen sfääriin, oikeudenmukaisuuteen, mielikuvitukseen ja taiteeseen, ja miten ne puolestaan vaikuttavat siihen kuinka paljon ja millaista energiaa tarvitsemme?

Energian tuotannon ja käytön teknistaloudelliset muuttujat ovat osa laajempaa energiakulttuuria. Muutos energiaperustassa tarkoittaa muutosta kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Fossiilisilla polttoaineilla liikkuvien alusten nopeus suhteutuu niiden matkan kulttuurisidonnaiseen tarkoitukseen. Purjein voi mahdollisesti lipua kauemmas uuteen aikaan ja avaruuteen.

Retken kesto noin 8-9 h, lähtö Vallisaaresta klo. 14:00. Paluu noin klo. 23:00 Vuosaareen (josta metro- tai bussiyhteys keskustaan).

Ilmoittaudu täällä.

Muut päivämäärät:
14.7. / 15.7. / 16.7. / 14.8. / 15.8. ja 16.8.