Helsinki Biennaali 2025
Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen
Kolmas Helsinki Biennaali haluaa päästä irti ihmiskeskeisyydestä, jotta voisimme paremmin ymmärtää ihmiskunnan ja luonnon välistä herkkää ja pahoin horjunutta suhdetta. Biennaalin kuraattoreiden luoma konsepti siirtääkin näkökulman ihmisistä erilaisiin ei-inhimillisiin toimijoihin, tuoden työskentelynsä keskiöön kasvit, eläimet, sienet, alkuaineet ja mineraalit. Kuraattorit uskovat, että ihmiseen keskittyvän katseen siirtäminen sivuun antaa tilaa ja ymmärrystä muita eläviä kohtaan. Samalla he pyrkivät löytämään moninaisempia tapoja aistia ja välittää tietoa maailmasta.
Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin teema Suoja on saanut inspiraationsa yhdestä biennaalin päätapahtumapaikoista, Vallisaaresta, joka on ollut jo vuosikymmeniä ilman ihmisasutusta. Kuraattoreille saari näyttäytyy suojana, meren ympäröimänä rikkaana ekosysteeminä, joka on saanut olla jo pitkään omissa oloissaan ilman ihmisten aktiivista vaikuttamista. Suojeltu saari aivan kaupungin keskustan tuntumassa on yksi alueen rikkaimpia kasvistoltaan ja se on myös lukuisien hyönteislajien koti. Tänä päivänä saari, jolla on takanaan pitkä historia sotilaskäytössä, tarjoaa mahdollisuuden kuvitella sitä mitä tapahtuu, kun ihminen poistuu näyttämöltä ja jäljelle jäävät ei-inhimilliset toimijat.
Helsinki Biennaalin kolmannessa editiossa taide tarjoaa suojaa ja myötätuntoa monin eri tavoin, sekä käsitteellisesti että fyysisesti. Taiteilijoiden teoksissa päärooliin nousevat eläimet, kasvit, hyönteiset ja mineraalit, joiden merkitystä ja roolia yhteisen planeetan hyvinvoinnille avataan monista erilaisista näkökulmista. Samoin keskiöön nousevat tarinat, joita alkuperäiskansojen edustajat kertovat. Niiden avulla voimme tavoittaa tietoa, joka tuo meidät lähemmäs elämäntapaa, joka on usein planetaarisesti kestävämpi sekä ympäristöä ja kaikkia sen piiriin kuuluvia kokonaisvaltaisemmin huomioiva.
Helsinki Biennaali 2025 haluaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten meneillään olevan ilmasto- ja ympäristökriisin keskellä tarvitaan uudenlaista ajattelua, joka huomioi laajemmin ihmisen toiminnan vaikutuksen planetaariseen hyvinvointiin. Taiteilijat tarkentavat mikroskooppisen tarkan havaintonsa niin ympäröivään luontoon kuin myös luovat mahdollisia tulevaisuuksia ennustavia tulkintoja. Juuri tässä toteutuu taiteen valta parhaimmillaan, sen kyvyssä tuottaa uusia toimijuuksia ja samalla luoda uusia todellisuuksia.
Helsinki Biennaali 2025 haluaa rakentaa uusia suojan paikkoja ja kannustaa positiiviseen toimintaan. Toimintaa ympäristön hyväksi ja ymmärrystä sen hyvinvoinnin edellytyksien kasvattamisesta toteutetaan kestävyyssuunnitelman avulla. Suunnitelma tarkoituksellisesti lyhentää teorian ja käytännön välistä etäisyyttä; biennaalissa ei vain ehdoteta vaihtoehtoisia todellisuuksia, vaan myös tuotetaan niitä.