Sissel M Bergh (f. 1974) är en samisk norsk konstnär, forskare och filmskapare vars tvärvetenskapliga praktik utforskar behovet för mänskligheten att förnya sin relation till världen, landet, minnet, makten och magin.
Bland hennes återkommande teman finns hur sociala relationer och officiella tolkningar av historien har formats av ett samspel mellan myter, fakta och avsiktliga lögner.
Genom sina studier av det sydsamiska språket undersöker Bergh korsbefruktningen av sydsamisk och norsk kultur, och exponerar de politiska motiven bakom kolonialistiska försök att undertrycka sydsamiska influenser i norsk och svensk kultur. I Berghs praktik arkiveras historia och land i språket, och traditionell språklig kunskap fungerar som ett verktyg för att avslöja lager av det förflutna och återknyta kontakten med landet.
Berghs verk på Helsingforsbiennalen består av ett tält tillverkat av älgskinn och en hjärtformad ljuskälla inne i det. På älgskinnet har konstnären avbildat en av de centrala berättelserna i den samiska kosmologin, som bevarats från tiden före koloniseringen.
Konstverkets plats: HAM Helsingfors konstmuseum
Foto: Jana Pavlova