Aluaiy Kaumakans (f. 1971) praktik är rotad i arvet från Paiwan-nationen och Paridrayan-samhället i södra Taiwan, och hämtar inspiration från hennes roll som kvinna i ett ursprungsfolk, som svarar på samtida frågor.
Genom att använda traditionellt hantverk flätar hon samman livsminnen av stamnobilitet för att skapa utrymme för ett återuppvaknande av den ursprungliga taiwanesiska kulturen och dess arv inom konst, ekologi och kulturpolitik. Kaumakan skapar skulpturer och installationer med hjälp av bomull, koppar, silke och glaspärlor. Med en traditionell Paiwan-vävnadsteknik känd som lemikalik skapar hon former med en tydligt organisk eller vegetabilisk närvaro.
År 2009 drabbades Kaumakans by av den ovanligt häftiga tyfonen Morakot, som tvingade invånarna att lämna sina hem och flytta bort. I sitt verk på Helsingforsbiennalen återvände Kaumakan till sin hemtrakt och letade efter sätt att återförena de skingrade medlemmarna i bygemenskapen genom en kreativ, social process för att återaktivera gamla traditioner.
Konstverkets plats: HAM Helsingfors konstmuseum
Foto: Wei-Lun, LU