Skip to content

Jenni Laiti & Carl-Johan Utsi

FI/SE, SE

Jenni Laiti (f. 1981) är en samisk konstnär, miljö- och ursprungsfolksaktivist och duojár, det vill säga samisk konsthantverkare. I hennes arbete går aktivismen och konsten ofta hand i hand.

Att bidra till en rättvisare värld för både miljön och mänskliga gemenskaper är en väsentlig del av Laitis konst, som i stället för den västerländska konstuppfattningen har sin källa i den samiska duodji-traditionen och blir en del av dess generationsöverskridande kontinuum.

Duodji är hantverk och konst, men också ett holistiskt sätt att leva, där konsten inte ses som separat från livets andra delområden utan som en aspekt som är närvarande i allt varande och görande.

Carl-Johan Utsi (f. 1978) är en självlärd samisk fotograf och renskötare från Jokkmokk i Sápmi.

Då han vallar renarna har Utsi alltid med sig en kamera som han använder för att dokumentera renarnas vardag och det ständigt föränderliga landskapet i Sápmi. Hans mål är att skapa bilder som gör det möjligt att förnimma den subarktiska naturens livfulla nyanser och ljus, samt landets och dess invånares skönhet och innersta väsen.

Jenni Laitis och Carl-Johan Utsis videoverk på Helsingforsbiennalen är en poetisk beskrivning av vikten av miljörättvisa för samerna och andra ursprungsbefolkningar.

Produktionen av konstverk stöds av Kulturfonden för Sverige och Finland.

Konstverkets plats: HAM Helsingfors konstmuseum

Foton: Carl-Johan Utsi