Helsingforsbiennalen 2025
Skydd: Under ytan och bortom, att bli till och inkluderas
Den tredje Helsingforsbiennalen vill frigöra sig från antropocentrismen för att vi bättre ska kunna förstå den känsliga och gravt rubbade relationen mellan mänskligheten och naturen. Konceptet som biennalens kuratorer har skapat flyttar därför perspektivet från människan till olika icke-mänskliga aktörer, och lyfter fram växter, djur, svampar, grundämnen och mineraler i fokus för sitt arbete. Kuratorerna tror att man genom att flytta den människofokuserade blicken åt sidan kan ge utrymme och skapa förståelse för annat levande. Samtidigt vill de hitta mer mångsidiga sätt att förnimma världen och förmedla kunskap om den.
Temat för Helsingforsbiennalen 2025, Skydd, har inspirerats av en av de platser där stora delar av biennalen äger rum, Skanslandet som har varit utan mänsklig bosättning i flera decennier. För kuratorerna ter sig ön som en skyddad plats, ett rikt ekosystem omgett av havet som under en lång tid har fått vara i fred utan aktiv påverkan av människan. Den skyddade ön alldeles intill stadens centrum är till sin flora en av de rikaste i området, och också hem för ett otal olika insektarter. Ön som har en lång historia i militärt bruk erbjuder idag möjligheten att föreställa sig vad som sker då människan avlägsnar sig från scenen och de icke-mänskliga aktörerna blir kvar.
Den tredje upplagan av Helsingforsbiennalen erbjuder skydd och medkänsla på många olika sätt, både begreppsligt och fysiskt. Huvudrollen i konstnärernas verk tas över av djur, växter, insekter och mineraler vars betydelse och roll för vår gemensamma planets välbefinnande belyses ur olika perspektiv. I fokus framträder också de berättelser som representanter för ursprungsfolken berättar. Med deras hjälp kan vi nå kunskap som för oss närmare en livsstil som är mer hållbar ur hela planetens synvinkel, och som mer holistiskt beaktar miljön och alla som hör till dess krets.
Helsingforsbiennalen 2025 vill också fästa uppmärksamhet vid hur vi mitt i den pågående klimat- och miljökrisen behöver ett nytt sätt att tänka, som i större omfattning beaktar den inverkan människans agerande har på hela planetens välbefinnande. Konstnärerna riktar sina mikroskopiskt exakta observationer
mot den omgivande naturen, och skapar samtidigt tolkningar som förutspår möjliga framtidsscenarier. Just här konkretiseras konstens makt som bäst, i dess förmåga att producera nya aktörskap och samtidigt skapa nya verkligheter.
Helsingforsbiennalen 2025 vill bygga nya skyddade platser och uppmuntra till positiva handlingar. Med hjälp av en hållbarhetsplan styrs verksamheten i en miljögynnande riktning och stärks medvetenheten om hur man stärker förutsättningarna för miljöns välbefinnande. Planen för medvetet teori och praxis närmare varandra; på biennalen inte bara föreslås alternativa verkligheter, de skapas också.