Skip to content
  • Aktuellt
31.01.2020

Helsingfors får ett eget korallrev i form av ett konstverk

Helsinki Satellite Reef är ett konstverk som kommer att visas på Helsingforsbiennalen och som skapas tillsammans med stadsinvånarna. Det är det senaste tillägget till det globala projektet Crochet Coral Reef av de australienska syskonen Margaret och Christine Wertheim och deras Institute For Figuring i Los Angeles. Det är ett av världens största inkluderande vetenskaps- och konstprojekt och fokuserar på klimatförändringen och plastskräpet som hotar världshaven.

De australiensiska syskonen Christine och Margaret Wertheims projekt Crochet Coral Reef, som påbörjades 2005, kombinerar matematik, miljöaktivism, marinbiologi och handarbete. I projektet arbetar Wertheims tillsammans med deltagare för att skapa stora virkade installationer som imiterar pulserande och färggranna korallrev. Projektet framhäver både den ekologiska skada som människor orsakar och vår förmåga att åstadkomma positiva förändringar.

Satellitrev” i det övergripande projektet Crochet Coral Reef har skapats i över 40 städer och länder runt om i världen, bland annat i New York, London, Riga och Abu Dhabi. Hittills har över 10 000 människor deltagit i virkandet av korallrev. I och med biennalen skapas projektet nu också i Helsingfors.

Helsinki Satellite Reef går ut på att helsingforsare kommer att virka ett korallrev, ett ekosystem som håller på att försvinna från jorden. Delarna kombineras till ett konstverk. Som material används bland annat garn och återvunnen plast.

Deltagarna utgörs av bland annat bibliotek och servicecentraler runt om i Helsingfors. Även skolor kan delta i konstverket via lokala kulturcentra. Dessutom ordnar Helsingfors stads konstmuseum HAM virkningsevenemang under våren.

Crochet Coral Reef  är ett exempel på syskonen Wertheims konstfilosofi, som syftar till att göra vetenskapliga och matematiska idéer mer förståeliga och njutningsfulla. Eftersom syskonen vuxit upp med handarbete – stickning, virkning, broderi och syende – kombinerar de i dag sin livslånga passion för handarbete med sitt professionella intresse för vetenskap.

HAMs virkningsevenemang våren 2020:

4.2, 18.2, 3.3, 17.3, 31.3, 14.4 och 28.4 kl. 16.00–18.30, plats: HAM-paja, Tennispalatset

Facebook-evenemang

 

Bild: Margaret och Christine Wertheim och Institute For Figuring. Coral Forest at Lehigh University Arts Galleries (PA). LUAG by Stephanie Veto.