Skip to content
  • Aktuellt
03.11.2021

Samir Bhowmiks film Lost Islands i HAM-salen

Samir Bhowmiks film Lost Islands är baserad på ett verk med samma namn utspritt i Skanslandets miljö, som sågs på Helsingforsbiennalen sommaren 2021 och tog tittarna på en expedition som skapade öns verkliga och fiktiva infrastruktur och teknologi. Den guidade rundturen följde öns formationer, dess skogsstigar och vattendrag, såväl som historiska byggnader, ruiner och bunkrar. Längs rutten hade Bhowmik tillsammans med sin arbetsgrupp skapat en performativ helhet bestående av installationer, performance, nutidsdans, sång och experimentell musik.

”Försvunna öar tar dig med på en performativ resa genom Skanslandets vildmark och ruiner, där svarta och bruna kroppar – teknikens och infrastrukturens förträngda spöken existerar på jakt efter utopi, men bara kämpar i tillståndet av ett svart inferno.

Som ett performativt uttalande om förtrycket av människan i postapokalypsen, utforskar Försvunna öar erövringen av naturen, av gemensamma landområden och den arbetande kroppen genom kolonialismen för resursutvinning. Genom performativa rörelser undersöker den inhämtningen av kunskap och svarta och bruna kroppar genom mekanisering till moderna teknologier och infrastruktur. Slutligen framkallar den ultimata förvandlingen av dessa kroppar till automatisering driven av artificiell intelligens ett existentiellt dilemma – en bestående fråga för oss att besvara i nuet och i den nära framtiden.

Försvunna öar är inspirerad av Kathryn Yusoffs A Billion Black Anthropocenes or None, Jussi Parikkas The Geology of Media, Tove Janssons The Island, Dionne Brands skrifter, Sylvia Winter, N.K. Jemisin, Achille Mbembe och andra.”

–Samir Bhowmik

Samir Bhowmik (f. 1975) är en mångsidig konstnär och arkitekt, som arbetar i Berlin, New York och Helsingfors. I sina nyaste arbeten analyserar han hur det kulturella minnet och den kulturella miljön sammanslingras kring varandra i arkitektur, infrastruktur och energi. Utöver performansinstallationer skapar Bhowmik participativa berättelser i vilka han involverar allmänheten i scenarier tillsammans med konstnärer, uppträdare och musiker. De immersiva föreställningarna fungerar som sonder med fiktiva, dolda, omstridda och förlorade topografiska former. Som resor i delning av kollektiv information skapar de utan undantag kontakter mellan deltagarna.


Samir Bhowmik: Lost Islands, 2021
HAM Helsingfors konstmuseum
Södra Järnvägsgata 8
HAM-salen 28.10–31.11.2021

Längd 18 min, filmens språk är engelska
Föreställningstider torsdagar och söndagar under museets öppettider
Fritt inträde