Aluaiy Kaumakanin (s. 1971) työskentelyn perusta on vahvasti etelätaiwanilaisessa Paiwan-kulttuurissa ja sen perinteissä: hän ammentaa roolistaan alkuperäiskansaan kuuluvana Paridrayan-yhteisön jäsenenä ja ottaa teoksissaan kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin.
Hyödyntämiensä käsityötekniikoiden kautta hän punoo yhteen heimoylhäisön elämänkokemuksia ja raivaa tilaa Taiwanin alkuperäiskansojen vahvistumiselle ja perinnölle taiteen, ekologian ja kulttuuripolitiikan kentillä. Kaumakan luo veistoksia ja installaatioita käyttäen puuvillaa, kuparia, silkkiä ja lasihelmiä. Hän muun muassa kutoo orgaanisia ja kasvillisuutta muistuttavia muotoja käyttäen Paiwanin perinteistä ”Lemikalik”-kudontatekniikkaa.
Vuonna 2009 Kaumakanin kotikylään iski erityisen voimakas taifuuni Morakot, joka pakotti asukkaat jättämään kotinsa ja muuttamaan pois. Teoksessaan Helsinki Biennaalissa Kaumakan palasi kotiseudulleen ja hyödyntämällä luovaa, yhteisöllistä prosessia etsi tapoja yhdistää hajalleen joutuneen yhteisönsä jäseniä.
Teospaikka: HAM Helsingin taidemuseo
Kuva: Wei-Lun, LU