Siirry sisältöön

Jenni Laiti & Carl-Johan Utsi

FI/SE, SE

Jenni Laiti (s. 1981) on saamelainen taiteilija, ympäristö- ja alkuperäiskansa-aktivisti ja duojár eli saamelaisen käsityön tekijä, jonka työskentelyssä aktivismi ja taide kulkevat usein käsikkäin.

Niin ympäristön kuin ihmisyhteisöjen kannalta oikeudenmukaisemman maailman tavoitteleminen on oleellinen osa Laitin taidetta, joka länsimaisen taidekäsityksen sijaan kumpuaa saamelaisesta duodji-perinteestä ja liittyy osaksi sen ylisukupolvista jatkumoa.

Duodji on käsityötä ja taidetta, mutta se on myös kokonaisvaltainen elämäntapa, jossa taidetta ei pidetä elämän muista osa-alueista irrallisena, vaan kaikessa olemisessa ja tekemisessä läsnä olevana piirteenä.

Carl-Johan Utsi (s. 1978) on itseoppinut saamelainen valokuvaaja ja poronhoitaja Jokimukasta, Saamenmaalta.

Paimentaessaan Utsilla on aina mukanaan kamera, jolla hän tallentaa porojen arkea ja alati muuttuvia Saamenmaan maisemia. Hänen tavoitteenaan on luoda kuvia, joista voi aistia subarktisen alueen eloisat luonnonsävyt ja valon, sekä maan ja sen asukkaiden kauneuden ja perimmäisen olemuksen.

Jenni Laitin ja Carl-Johan Utsin videoteos Helsinki Biennaalissa on runollinen kuvaus ympäristöoikeudenmukaisuuden merkityksestä saamelaisille ja muille alkuperäisyhteisöille.

Teostuotantoa tukee Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Teospaikka: HAM Helsingin taidemuseo

Kuvat: Carl-Johan Utsi