Pia Sirén (s. 1982) on paikkasidonnaisten tilateosten parissa työskentelevä kuvanveistäjä, joka löytää rakennusmateriaalit teoskokonaisuuksiinsa lähinnä puutarha- ja rakennustarvikeliikkeistä.
Hän rakentaa kokonaisvaltaisia tilallisia luontokokemuksia keinotekoisten ja arkisten välineiden avulla; muovit, pressut, rakennustelineiden osat, alumiinitikkaat, eristemateriaalit, ämpärit, letkut, laudat ja nippusiteet muuntuvat taiteilijan käsissä näennäisen sattumanvaraisiksi ja väliaikaisiksi maisemailluusioiksi.
Kuva: Kati Rapia
Pia Sirén: Suojan alla, 2025. Helsinki Biennaali 8.6.–21.9.2025, Vallisaari. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali / Maija Toivanen
Under Cover (Suojan alla), 2025
Teospaikka: Vallisaari
Sirénin uusi teos toimii porttina Helsingin kaupunkimiljöön ja Vallisaaren luonnonmaiseman välillä. Kun biennaalin vieraat saapuvat Vallisaareen lautalla, he eivät ensimmäisenä kohtaakaan saaren luontoa, vaan taiteilijan tekemän maisemaehdotuksen. Teos ilmentää taiteilijan kiinnostusta ihmisten luontosuhdetta kohtaan; teostensa kautta hän tarkastelee, kuinka todellisuudessa kohtaamme usein aidon ja koskemattoman luonnon sijaan rakennetun ja muokatun luonnon, missä näkyy ihmisen käden jälki. Valitsemiensa materiaalien kautta Sirén korostaa rakennetun luonnon keinotekoisuutta kyseenalaistaen samalla ihmisen ainaista pyrkimystä hallita ja kesyttää luontoa. Teoksessa Vallisaaren lauttarannan rakennukset ovat naamioituneet luonnonmaisemaksi, keinotekoisen sinisen taivaan, kaukaisten kukkuloiden, puiden ja rinteiden imitaatioksi. Kyseessä on ele, jolla yritetään peittää ihmisen jälkeensä jättämiä jälkiä.
Sirénin teos on kirjaimellisesti konstruktio eli keinotekoisesti rakennettu ja pystytetty (lat. construere) ihmiskeskeinen mallinnus postikorttimaisesta saaristomaisemasta. Samalla se kommentoi niitä erilaisia kulttuurisia rakenteita, jotka määrittelevät ajatuksiamme luonnosta, maisemakuvastosta ja identiteetistä. Teoksessa onkin kyse myös havainnosta ja näkökulman vaihtelun tuomasta muutoksesta tulkintaan. Maisemat ovat sekä visuaalisia että mentaalisia kuvia maasta, merestä, metsästä, kukkuloista ja ilmasta: niissä yhdistyvät niin todelliset luonnonmuodot kuin myös fiktion luomat kuvitteelliset näkymät, sekä mielikuvituksen ja muistin varaan rakentuvat muistikuvat maisemasta.