Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Margaret & Christine Wertheim

AU/US
Christine ja Margaret Wertheimin teokset korostavat luonnontieteiden ja matematiikan runollista ja esteettistä ulottuvuutta antamalla abstrakteille käsitteille käsinkosketeltavan aineellisen muodon. Helsinki Biennaalissa Wertheimit virkkaavat koralliriutan yhdessä paikallisten suomalaisten yhteisöjen kanssa Helsingissä.

Vuonna 2003 Christine and Margaret Wertheim (s. 1958) perustivat Los Angelesissa Institute for Figuring -nimisen organisaation, jonka tehtävänä on auttaa yleisöä ymmärtämään eri tieteenaloja, kuten fysiikkaa, logiikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä. Margaretia (tiedekirjoittaja) ja Christineä (runoilija ja entinen maalari) motivoi vakaumus, että käsitteet, joita yleensä kuvataan yhtälöillä ja algoritmeilla, voidaan esittää myös leikkisän fyysisen toiminnan keinoin. Hyperbolisia geometrisiä kuvioita voidaan virkata, fraktaaleja rakentaa käyntikorteista ja tietokoneiden toiminnan taustalla oleva logiikka voidaan esittää piirtämällä. Sisaret pyrkivät tekemään abstraktit käsitteet ymmärrettäviksi ja miellyttäviksi materiaalisen leikin avulla.

Maailmanlaajuinen osallistava projekti Crochet Coral Reef (Virkattu koralliriutta) on tunnusomainen Wertheimien teos. Teos yhdistää taiteen, luonnontieteet ja matematiikan ainutlaatuisella tavalla, tutkii epäeuklidista geometriaa perinteisen käsityön keinoin ja kiinnittää huomiota koralliriuttojen tuhoutumiseen ilmastomuutoksen seurauksena. Projektissa sisaret työskentelevät yhteisöjen kanssa eri puolilla maailmaa virkkaamalla suuria installaatioita, jotka simuloivat oikeita koralliriuttoja.

Projekti käsittelee ilmaston lämpenemisestä johtuvaa ympäristökriisiä ja valtamerten muoviroskan aiheuttamaa pahenevaa ongelmaa tuomalla esiin paitsi ihmisten maapallon luonnolle aiheuttamaa vahinkoa myös ihmisen kykyä positiiviseen toimintaan. Projekti on toteutettu muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Riiassa ja Abu Dhabissa, ja siihen on tähän mennessä osallistunut yli 10 000 ihmistä. Helsinki Biennaalissa Wertheimit virkkaavat koralliriutan yhdessä paikallisten suomalaisten yhteisöjen kanssa Helsingissä.