Siirry sisältöön

Matti Aikio

FI

Matti Aikio (s. 1980) on saamelainen poronhoitajataustainen taiteilija. Hän on valmistunut nykytaiteen maisteriksi Tromssan taideakatemiasta vuonna 2018. Aikio tarkastelee taiteessaan ilmiöitä, jotka kumpuavat alkuperäiskansakulttuurien, erityisesti saamelaiskulttuurin, ja modernin länsimaisen yhteiskunnan maailmankatsomuksen sekä tila-, aika- ja luontosuhteen leikkauspisteestä. Häntä kiinnostaa erityisesti saamelaiskulttuurin ja pohjoismaisten kansallisvaltioiden luonnonvarojen käytön välillä vallitseva konflikti. Aikio ajattelee, että tämä konflikti juontaa pohjimmiltaan perustavanlaatuisella tavalla poikkeavasta luontosuhteesta.

Taiteessaan Aikio käsittelee tätä teemaa monikanava-videoinstallaatioissaan, jotka yhdistelevät liikkuvaa kuvaa, ääntä, tekstiä ja valokuvaa. Aikion mukaan modernin yhteiskunnan ristiriitainen luontosuhde vaikuttaa myös sellaisten ilmiöiden, kuten ilmastonmuutos ja lajikato, taustalla. Aikio on käsitellyt taiteessaan myös saamelaista totuus- ja sovintoprosessia, kulttuuriseen omimiseen liittyviä kysymyksiä ja viime aikoina Suomessakin esillä ollutta saamelaisten itsemääräämisoikeuteen liittyvää teemaa, alkuperäiskansaidentiteetin omimista.

Helsinki Biennaaliin 2023 Aikio työstää uutta monikanavaista videoteosta, jossa hän jatkaa kansallisvaltioiden, alkuperäiskansojen ja luontokäsityksen suhteiden tarkastelua.

Suorranaddame, installation, HFT 2013, Hammerfest. Image courtesy of the artist.

Aikion teoksia on ollut viime vuosina nähtävillä mm. seuraavissa näyttelyissä: Unfinished Histories, Botkyrka Konsthall, Tukholma (2022), Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu, Kansallismuseo, Helsinki (2021-2022), Nils-Aslak Valkeapää – Áillohaš, Henie Onstad Kunstsenter, Oslo (2020-2021).

Aikio on TBA21-Akatemian Ocean Fellow 2022 ja Vera List Center for Art and Politics -tutkimuskeskuksen Sámi Fellow 2022-2023.