Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Outi Pieski, Birit & Katja Haarla

FI/BE
Bileet pystyyn maan alla luolan turvassa! Maailmantuhon tuskassa nuoret tanssivat kutsuen apuun unohdetut saamelaiset maan jumalattaret Uksáhkkán, Juoksáhkkán ja Sáráhkkán. Outi Pieskin ja Birit ja Katja Haarlan ensimmäisen yhteisen teoksen teemaa tukee heidän äiti-tytär-suhteensa.

Outi Pieski (s. 1973) asuu ja työskentelee Utsjoella ja Nummisessa, ja on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin yli kahden vuosikymmenen ajan. Pieskin teokset käsittelevät saamelaisten historiaa, alkuperäiskansojen oikeuksia ja heidän suhdettaan luontoon ja liikkuvuuteen, kestävään kehitykseen ja rinnakkaiseloon. Outi Pieski tekee yhteistyötä ympäristöaktivistien sekä perinteisiä käsityötekniikoita käyttävien saamelaisten naisten kanssa. Hänen valokuvansa ja maalauksensa kuvaavat maiseman elementtejä ja sisältävät saamelaisuuteen liittyviä muotoja, värejä, viittauksia ja esineitä, mukaan lukien huivit ja ládjogahpir-lakit. Pieski kutsuu katsojia installaatioihinsa osallistumaan ja kohtaamaan toisiaan.

Birit Haarla ja Katja Haarla (s. 2000) ovat Utsjoelta kotoisin olevia saamelaisia tanssijoita. He valmistuivat ammattitanssijoiksi Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksesta vuonna 2019 ja opiskelevat nyt nykytanssia ja koreografiaa P.A.R.T.S – Performing Arts Research and Training Studios korkeakoulussa Brysselissä. Birit ja Katja Haarla ovat toimineet tanssijoina ja koreografeina mm. Marja Helanderin palkitussa lyhytelokuvassa Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut, 2018) sekä Pauliina Feodoroffin, Maryan Abdulkarimin ja S. Nousiaisen teatteriesityksessä Autonomian aika osana Baltic Circle -teatterifestivaalia (2017).

Bileet pystyyn maan alla luolan turvassa! Maailmantuhon tuskassa nuoret tanssivat kutsuen apuun unohdetut saamelaiset maan jumalattaret Uksáhkkán, Juoksáhkkán ja Sáráhkkán. Henkinen suhteemme maahan ja maassa asuviin esivanhempiin on kuoriutumassa pois. On aika löytää takaisin maan povessa oleva pyhyys. Teoksessa Luola (2020) eri sukupolvet kuuntelevat esiäitien ääntä niin tanssin kuin saamenkäsityön, duodjin kautta. Outi Pieskin ja Birit ja Katja Haarlan ensimmäisen yhteisen teoksen teemaa tukee heidän äiti-tytär-suhteensa.

Teosta tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.