Siirry sisältöön

Birit & Katja Haarla, Outi Pieski

FI/BE

Bileet pystyyn maan alla luolan turvassa! Maailmantuhon tuskassa nuoret tanssivat kutsuen apuun unohdetut saamelaiset maan jumalattaret Uksáhkkán, Juoksáhkkán ja Sáráhkkán. Birit & Katja Haarlan ja Outi Pieskin ensimmäisen yhteisen teoksen teemaa tukee heidän äiti-tytär-suhteensa.

Outi Pieski (s. 1973) asuu ja työskentelee Utsjoella ja Nummisissa, ja on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin yli kahden vuosikymmenen ajan. Pieskin teokset käsittelevät saamelaisten historiaa, alkuperäiskansojen oikeuksia ja heidän suhdettaan luontoon ja liikkuvuuteen, kestävään kehitykseen ja rinnakkaiseloon. Outi Pieski tekee yhteistyötä ympäristöaktivistien, tutkijoiden sekä perinteisiä käsityötekniikoita käyttävien saamelaisten naisten kanssa. Hänen maalauksensa ja valokuvansa kuvaavat maiseman elementtejä ja sisältävät saamelaisuuteen liittyviä muotoja, värejä, viittauksia ja esineitä, mukaan lukien huivit ja ládjogahpir-lakit. Pieski kutsuu katsojia installaatioihinsa osallistumaan ja kohtaamaan toisiaan.

Birit Haarla ja Katja Haarla (s. 2000) ovat Utsjoelta kotoisin olevia saamelaisia tanssijoita. He valmistuivat ammattitanssijoiksi Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksesta vuonna 2019 ja opiskelevat nyt nykytanssia ja koreografiaa P.A.R.T.S – Performing Arts Research and Training Studios korkeakoulussa Brysselissä. Birit ja Katja Haarla ovat toimineet tanssijoina ja koreografeina mm. Marja Helanderin palkitussa lyhytelokuvassa Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut) (2018) sekä Pauliina Feodoroffin, Maryan Abdulkarimin ja S. Nousiaisen teatteriesityksessä Autonomian aika osana Baltic Circle -teatterifestivaalia (2017).

Birit & Katja Haarla, Outi Pieski: Guhte gullá / Here to hear, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Guhte gullá / Here to hear, 2021

Bileet pystyyn, maan alla luolan turvassa! Maailmantuhon tuskassa nuoret tanssivat kutsuen apuun unohdetut saamelaiset maan jumalattaret Uksáhkkán, Juoksáhkkán ja Sáráhkkán. Suhteemme maahan ja maassa asuviin esivanhempiin on kuoriutumassa pois. On aika löytää takaisin maan povessa oleva, sanotaan, pyhyys.

Teoksessa eri sukupolvet kuuntelevat esiäitien ääntä niin tanssin kuin saamenkäsityön, duodjin kautta. Birit & Katja Haarlan ja Outi Pieskin ensimmäisen yhteisen teoksen teemaa tukee heidän äiti-tytär-suhteensa. Tilan täyttää Tuomo Purasen rituaalisen hakkaava elektroninen musiikki sekä Mari Boinen joiku, joka kutsuu muutokseen ja kuuntelemaan esiäitien sanomaa.

Teosta tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

outipieski.com

Instagram (Outi Pieski)  / Instagram (Birit Haarla) / Instagram (Katja Haarla)

Birit & Katja Haarla, Outi Pieski

Guhte gullá / Here to hear
2021

Monikanavainen videoinstallaatio

Ohjaus: Birit & Katja Haarla, Outi Pieski

Kuvaus: Mauri Lähdesmäki

Koreografia: Birit & Katja Haarla

Esiintyjät: Birit & Katja Haarla

Musiikki: Mari Boine & Tuomo Puranen

Leikkaus: Mauri Lähdesmäki

Äänisuunnittelu: Pekka Aikio

Pukusuunnittelu: Auri Lukkarinen, Outi Pieski

Kuvausassistentti: Maria Duncker

Kiitokset: Teuri Haarla, P.A.R.T.S – Performing Arts Research and Training Studios, Angel Films.

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021