Siirry sisältöön

Sepideh Rahaa

IR/FI

Sepideh Rahaa (s. 1981, Iran) on Helsingissä työskentelevä monialainen taiteilija, tutkija ja pedagogi. Työssään hän tutkii ja kyseenalaistaa olemassa olevia valtarakenteita, sosiaalisia normeja ja konventioita keskittymällä naiseuteen, tarinankerrontaan ja arkipäivän vastarintaan. Hänen tavoitteenaan on luoda nykytaiteen käytäntöjen kautta tilaa dialogille.

Rahaan työskentelyyn vaikuttavat feministinen politiikka, dekolonialistiset ja postkolonialistiset teoriat ja käytännöt sekä sosiaalinen ja ympäristöön liittyvä oikeudenmukaisuus.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa nähdään laajennettu versio Rahaan tuoreesta monikanavaisesta videoinstallaatiosta, jonka aiheita ovat ruokaturva, pääsy puhtaan veden äärelle ja sekä kestävän viljelyperinteen tärkeys vallitsevassa ilmastohätätilassa.

Sepideh Rahaa, Songs to Earth, Songs to Seeds (2022), multichannel video installation (image courtesy of the artist).

Rahaan teoksia on ollut näytteillä ja esitetty Euroopassa sekä Itä- ja Kaakkois-Aasiassa: Iranissa, Taiwanissa, Britanniassa, Espanjassa, Ranskassa, Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Saksassa, Latviassa, Liettuassa ja Suomessa. Hänen töitään on nähty muun muassa Rauman taidemuseossa vuoden 2022 Rauma Triennalessa, Vantaan taidemuseo Artsissa (2021) ja Porin taidemuseossa (2019), ja niitä tulee näytteille Helsinki Biennaaliin 2023 ja Liverpool Biennialiin 2023.

Rahaa on helsinkiläisen Third Space -kollektiivin (2015–) aktiivinen jäsen ja yksi sen perustajista.