Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Teemu Lehmusruusu

FI
Teemu Lehmusruusun työskentelylle keskeisiä teemoja ovat ihmisen rooli ekosysteemeissä ja elämän perusedellytykset planeetallamme, joita hän lähestyy tutkimuksen kautta, poeettisessa hengessä. Lehmusruusun hybridimäisessä taideteoksessa Vallisaaressa yhdistyvät reaaliaikaiset luonnonprosessit, biomateriaalitutkimus ja äänitaide.

Teemu Lehmusruusu (s. 1981) on helsinkiläinen media- ja installaatiotaiteilija. Lehmusruusun työskentelylle keskeisiä teemoja ovat ihmisen rooli ekosysteemeissä ja elämän perusedellytykset planeetallamme, joita hän lähestyy tutkimuksen kautta, poeettisessa hengessä. Hänen teoksensa johdattelevat meitä pohtimaan omaa asemaamme ravintoverkossa ja suhdettamme luonnon keskeisiin prosesseihin. Lehmusruusu tutkii parhaillaan maaperän näkymätöntä elämää, joka on jatkuvassa muutostilassa ja jota ympäristökriisit uhkaavat. Hänen teoksissaan kohtaamme maaperän sensorien, äänen ja tietokoneavusteisen kuvan välityksellä, yhteistyössä luonnonmateriaalien, kuten löydettyjen puunrunkojen ja laboratoriossa tuotettujen sienirakenteiden kanssa.

Teemu Lehmusruusun House of Polypores (2020) on hybridimäinen taideteos, jossa yhdistyvät reaaliaikaiset luonnonprosessit, biomateriaalitutkimus ja äänitaide. Teos kuuntelee lähimetsän kaatuneissa puissa tapahtuvaa lahoamista ja muuntaa sen urkusarjana soivaksi installaatioksi.

Teoksessa sienirihmastoja hyödyntävä rakennesuunnittelu, mykotektuuri, on yhdistetty elektroniikkaan ja lahopuuhun. Teos saa sähkönsä aurinkovoimalasta, ja sen sensorijärjestelmä kuuntelee erittäin herkällä tasolla lahopuussa tapahtuvia värähtelyä aiheuttavia muutoksia ja liikkeitä.