Siirry sisältöön

Kouluille

Helsinki Biennaali on kansainvälinen nykytaidetapahtuma, jonka voi kokea vuonna 2023 sekä Helsingin Vallisaaressa että HAM Helsingin taidemuseossa. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia, kuten Helsingin keskustakirjasto Oodiin, Stoaan sekä muihin julkisiin tiloihin. Helsinki Biennaali 2023 on vahvasti läsnä myös digitaalisesti ja mukana on yhteensä kuusi verkkotaideteosta biennaalin verkkosivuilla.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin nimi
Uusia suuntia voi syntyä viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää maailmassa ja ymmärtää sitä – sekä kuvitella muita mahdollisia tulevaisuuksia. Teokset käsittelevät aikamme polttavia kysymyksiä, kuten ympäristötuhoa, poliittisia konflikteja ja teknologisen kehityksen vaikutuksia. Biennaali kutsuu kiinnittämään huomiota ympärillämme olevaan: ihmisiin, kasveihin, eläimiin, ja tulemaan tietoiseksi, missä puolestaan piilee mahdollisuus muutokseen. Kokonaisuus kutsuu tutkimaan inhimillisiä ja ei-inhimillisiä mittakaavoja, todellisia saaria ja kuviteltuja uusia maailmoja. Biennaali kutkuttelee mielikuvitusta ja siellä opitaan myötätunnosta, kestävästä kehityksestä ja ihmisten ja muiden keskinäisistä riippuvuussuhteista.

Helsinki Biennaali on avoinna

Vallisaaressa 11.6.–17.9.2023

ti-su klo 11–18

HAMissa 11.6.–22.10.2023

ti klo 10–17.30, ke-su klo 11.30–19

Helsinki Biennaali Vallisaaressa

Vallisaaressa on esillä noin 16 taideteoskokonaisuutta. Sisätiloissa sijaitsevat taideteokset avataan yleisölle kello 11. Saarella vieraileminen on kuitenkin mahdollista heti aamusta vesibussiliikenteen käynnistyttyä. Ennen kello 11 on koettavissa saaren luonnon ja historiallisten kohteiden lisäksi seuraavat ulkona sijaitsevat teokset 8 Red Forest, 9 Adrián Villar Rojas, 15 Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson, 16 Danielle Brathwaite-Shirley, 20 Alma Heikkilä, 23 Keiken.  Kävijöiden ja taideteosten turvallisuuden vuoksi toivomme, että alle 12-vuotiaat tutustuvat sisätilateoksiin vain opettajan tai muun aikuisen seurassa. Opettaja on aina vastuussa ryhmän valvonnasta!

Vallisaaressa liikutaan merkittyjä reittejä pitkin. Pysy reiteillä, sillä Vallisaaren luonto on herkkää kulumiselle. Historiallisella saarella on myös paljon vaarallisia rakenteita ja jyrkänteitä. Koirat ovat tervetulleita Vallisaareen, mutta sisätiloihin ei lemmikin kanssa pääse. Pidetään yhdessä Vallisaari siistinä – sekä kävijöille että Vallisaaren eliöille. Laita siis roskasi roska-astioihin; kierrätyspisteitä löytyy useita reitin varrelta. Saaressa on mahdollisuus kierrättää bio- ja energiajätettä sekä pulloja ja tölkkejä. Lue lisää säännöistä ja ohjeista Metsähallituksen luontoon.fi-sivulta.

luontoon.fi

Saapuminen Vallisaareen ja lauttavaraukset

Vesibussi Vallisaareen lähtee Kauppatorin Lyypekinlaiturilta. Rengaslinja lähtee Kalasataman Parrulaiturilta. Matka Vallisaareen kestää Kauppatorilta noin 25 minuuttia.

Ryhmien tulee tehdä varaus vesibussiin ennakkoon. Voit tutustua aikatauluihin, hintoihin ja tehdä ryhmällesi varaukset vesibusseihin täältä.

Palvelut kouluille

 Tutustu ja opi Helsinki Biennaalin taideteoksista

Tervetuloa retkelle Helsinki Biennaaliin! Vesibussi ryhmälle on varattava etukäteen. Taideteoksiin voi tutustua omatoimisesti tai varaamalla maksullisen opastuksen. Biennaali tarjoaa koululaisryhmien käyttöön myös maksuttoman ThingLink -oppimisalustan. Materiaali on suunnattu erityisesti 4.–6. luokkalaisille. Oppimateriaalin käyttämistä varten tarvitaan älylaite. Sisällössä yhdistyvät taide, luonto ja historia hauskasti ja ikätasoisesti laaja-alaiset oppimistavoitteet huomioiden.  Kokonaisuus on suunniteltu ensisijaisesti Vallisaaressa käytettäväksi, mutta sitä voi hyödyntää myös ilman saarivierailua. ThingLink -oppimateriaali on tuotettu yhteistyössä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittäjäopettajien kanssa.

Opettaja on vastuussa ryhmästä koko vierailun ajan.

Ohjeet opettajille Helsinki Biennaaliin Vallisaareen 

Verkko-oppimateriaali: Oletko nähnyt vedenhenkeä?

Oppimateriaali johdattaa Biennaalin teemoihin monia eri oppiaineita yhdistävien tehtävien avulla. Oppimateriaali sisältää tietoa ja tehtäviä kahdeksaan Vallisaaressa sijaitsevaan taideteokseen liittyen. Jokaiseen oppimateriaalissa esiteltyyn taideteokseen liittyy neljä eri tehtävää. Niihin liittyy myös opettajille ja kasvattajille suunnattua oheismateriaalia, jota voi hyödyntää esimerkiksi ilmiöjakson rakentamisessa tai saarivierailun jälkeen kokemusta syventävänä sisältönä. Materiaali on tarjolla suomen- ja ruotsinkielisinä.

Oppimateriaali suomeksi Oppimateriaali ruotsiksi
Helsingin 5. luokkalaisten Kulttuuripolku-retki

Helsingin kulttuuripolun avulla varmistetaan, että oppilaille tarjotaan perusopetuksen aikana mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin kulttuurisisältöihin ja -tapahtumiin. Helsinki Biennaali sijoittuu Helsingin koulujen kulttuuripolulle ja sitä suositellaan erityisesti 5. luokkalaisten vierailukohteeksi. Huom! Opettaja on vastuussa ryhmästä vierailun ajan.

Lisätietoa kulttuuripolusta
Tutustu Helsinki Biennaalin teoksiin kartalla!

Biennaalin mobiilioptimoitu kartta on kätevä tietopankki sekä oppilasryhmän vierailun suunnittelussa että saarella kulkiessa. Kartalta löydät esimerkiksi biennaalin kartan, tietoa taiteilijoista ja taideteoksista.

Kartta

 

Elokuvanäytökset yläkoululaisille kulttuuritaloilla 

Kuraattori Joasia Krysa ja koordinoiva kuraattori Petronella Grönroos ovat valinneet HAMin taidekokoelmasta  neljä mediateosta, joista on koottu noin 40 minuutin mittainen kokonaisuus. Elokuvanäytöksiä järjestetään elo-syyskuussa kulttuuritaloilla. Elokuvanäytökseen sisältyy Helsinki Biennaali alustus ja tehtäväkokonaisuus, jonka voi ladata täällä.

Kesto: noin tunti
Sijainti: Stoa, Vuotalo, Kanneltalo ja Maunula-talo
Hinta: ilmainen

Lisätiedot ja varaukset

Helsinki Biennaali HAMissa

Vuonna 2023 Helsinki Biennaali on koettavissa myös HAMissa. Esillä on teoksia taiteilijoilta Tuula Närhinen, Diana Policarpo, Bita Razavi ja Tabita Rezaire sekä taiteilijoiden ja tutkijoiden muodostamalta INTERPRTiltä.

Koululaisopastukset ja työpajat näyttelykokonaisuuteen ovat varattavissa elokuussa 2023.

Koululaisopastukset HAMissa

Helsinki Biennaali levittäytyy tänä vuonna myös HAMiin, jossa on esillä teoksia 4 eri taiteilijalta. Opastus johdattelee Helsinki Biennaalin teemoihin. Kierroksen aikana tutkitaan mitä kaikkea merenpohja kätkeekään sisäänsä aina kaapeliverkostoista kokonaisiin kaupunkeihin ja ihmisen jälkiin. 

Kesto 45 min
Hinta 25 e
Kohderyhmä kaikki ikäryhmät, erityisesti 5.-9.lk, lukio ja 2. aste 

Varaa opastus

Työpaja: Mikroskooppinäkymiä kasvipohjaisin värein

Tule maalamaan mikroskooppinäkymiä! Pajassa tutkitaan veden pieneliöitä ja kasvisolukkoja mikroskoopin ja videotykin avulla sekä maalataan niitä kasvipohjaisin värein akvarellipapereille.

Kesto 1,5 h
Hinta 35 €
Kohderyhmä 1.–9. luokka, 2. aste

Varaa työpaja

Online-teokset

Vuonna 2023 Helsinki Biennaali on vahvasti läsnä myös verkossa. Helsinki Biennaalin verkkosivuilla on koettavissa kuusi  verkkotaideteosta. Biennaalin yksi keskeinen teema on toimijuus ja etenkin kysymykset jaetusta toimijuudesta ja tekoälystä.

Tutustu online-teoksiin!

Kysymyksiä koululaisvierailuun liittyen?

Jos haluat lisätietoja oppilasryhmäsi Biennaali-vierailuun liittyen, ole yhteydessä!

Pinja Petäjä
Yleisötyön tuottaja
pinja.petaja@hamhelsinki.fi
+358 40 773 1509

Kävitkö Helsinki Biennaalissa ryhmän kanssa?

Lähetä meille palautetta lomakkeella. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme.

Vastaa kävijäkyselyyn