Siirry sisältöön

Kouluille

Helsinki Biennaali on kansainvälinen nykytaidetapahtuma Vallisaaressa, luonnon ja kaupungin rajapinnassa. Biennaali tarjoaa kouluille ainutlaatuisen taide-elämyksen ympäristössä, jossa luonto ja historia tulevat lähelle. Kansainvälinen taiteilijakattaus, Vallisaaren ainutlaatuinen ympäristö ja kulttuurihistorian monet kerrokset luovat eri oppiaineita luontevasti yhdistävän oppimisympäristön. Kouluja varten on tarjolla monipuolista oppimateriaalia, kuten opettajien kanssa yhteistyössä rakennettu oppimispeli, pedagoginen lyhytelokuva sekä reittiehdotuksia saarivierailun tueksi.

Helsinki Biennaali on avoinna

16.8.–29.8.
ma–ti klo 11–18, ke–pe klo 11–20, la–su klo 11–18
1.9.–5.9.
ke–pe klo 11–20, la–su klo 11–18
8.9.–26.9.
ke–su klo 11–18

Helsinki Biennaalin sisätiloissa sijaitsevat taideteokset avataan yleisölle kello 11. Saarella vieraileminen on kuitenkin mahdollista heti aamusta vesibussiliikenteen käynnistyttyä. Ennen kello 11 on koettavissa saaren luonnon ja historiallisten kohteiden lisäksi noin kymmenen ulkotilassa sijaitsevaa Biennaalin taideteosta. Kaikkiaan saarella on esillä noin 40 taideteosta. Kävijöiden ja taideteosten turvallisuuden vuoksi toivomme, että alle 12-vuotiaat tutustuvat sisätilateoksiin vain opettajan tai muun aikuisen seurassa.

Vallisaaressa liikutaan merkittyjä reittejä pitkin. Pysy reiteillä, sillä Vallisaaren luonto on herkkää kulumiselle. Historiallisella saarella on myös paljon vaarallisia rakenteita ja jyrkänteitä. Koirat ovat tervetulleita Vallisaareen, mutta sisätiloihin ei lemmikin kanssa pääse. Pidetään yhdessä Vallisaari siistinä – sekä kävijöille että Vallisaaren eliöille. Laita siis roskasi roska-astioihin; kierrätyspisteitä löytyy useita reitin varrelta. Saaressa on mahdollisuus kierrättää bio- ja energiajätettä sekä pulloja ja tölkkejä. Lue lisää säännöistä ja ohjeista Metsähallituksen luontoon.fi-sivulta.

luontoon.fi

Klikkaamalla kuvaa pääset tarkastelemaan yksityiskohtaisempaa karttaa (PDF).

Saapuminen ja lauttavaraukset

Vesibussit Vallisaareen lähtevät Kauppatorin Lyypekinlaiturilta ja Hakaniemen laiturista. Matka Vallisaareen kestää Kauppatorilta noin 15 minuuttia ja Hakaniemestä noin 25 minuuttia.

Ryhmien tulee tehdä varaus vesibussiin ennakkoon. Voit tutustua aikatauluihin ja tehdä ryhmällesi varaukset Kauppatorin vesibusseihin täältä ja Hakaniemen vesibusseihin täältä.

Palvelut kouluille ja varhaiskasvatukseen

Pelaa Helsinki Biennaali -peliä

Biennaali tarjoaa koululaisryhmien käyttöön digitaalisen oppimispelin. Pelin sisällössä yhdistyvät taide, luonto ja historia hauskasti ja ikätasoisesti laaja-alaiset oppimistavoitteet huomioiden. Seppo-alustaan toteutettu peli on suunnattu erityisesti 4.–6. luokkalaisille. Peli on suunniteltu ensisijaisesti Vallisaaressa pelattavaksi, mutta sitä voi hyödyntää myös ilman saarivierailua. Myös varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on tuotettu oma, ensisijaisesti 4–6-vuotiaille suunnattu peli. Taiteeseen ja luontoon keskittyvä toiminnallinen peli on pelattavissa ilman saarivierailua.

Oppimispelit on tuotettu yhteistyössä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiantuntijaopettajien kanssa. Pelit ovat tarjolla suomen- ja ruotsinkielisinä.  Niihin liittyy myös opettajille ja kasvattajille suunnattua oheismateriaalia, jota voi hyödyntää esimerkiksi ilmiöjakson rakentamisessa tai saarivierailun jälkeen kokemusta syventävänä sisältönä. Oppimispelit ovat maksutta pelattavissa elokuun alusta alkaen.

Näin pelaat
Uppoudu biennaalin taiteeseen elämyksellisen elokuvan avulla
Helsinki Biennaalin lyhytelokuva johdattaa biennaalin taiteen ja Vallisaaren upeiden maisemien äärelle. Elokuvassa kuullaan biennaalin teemoista pääkuraattoreiden Pirkko Siitarin ja Taru Tappolan kertomana, sekä esitellään tarkemmin kuusi taideteosta.
Noin 20-minuuttinen elokuva on suomenkielinen, ja siihen on tarjoalla tekstitys suomeksi ja ruotsiksi. Englanninkieliseen versioon on tarjolla tekstitys englanniksi.
Kulje biennaalissa räätälöityjä koululaisreittejä pitkin

Valitse ryhmällesi sopiva reitti kahdesta eri teemasta. Ensimmäisen reitin teema käsittelee ihmisen suhdetta ympäristöön, toiselle reitille valitut teokset tarkastelevat taiteen kautta ihmisenä olemista ja vuorovaikutusta. Reittikartan lisäksi saat perustiedot reitille valituista teoksista. Ympäristö-teemainen reitti rakentuu kokonaan ulkotilassa sijaitsevien teosten ympärille, toisella reitillä on myös muutamia sisätilateoksia.

Ihminen ja ympäristö Ihminen ja vuorovaikutus
Tutustu biennaaliin mobiilioppaan avulla

Biennaalin mobiiliopas on kätevä tietopankki sekä oppilasryhmän vierailun suunnittelussa että saarella kulkiessa. Mobiilioppaasta löydät esimerkiksi biennaalin kartan, tietoa taiteilijoista ja taideteoksista sekä saaren palveluista.

Mobiiliopas
Koe Helsinki Biennaali etänä

Helsinki Biennaalin tunnelmiin ja sisältöihin voi uppoutua, vaikka ei Vallisaareen asti pääsisikään. Laaja digitaalinen kattaus tarjoaa esimerkiksi videomuotoisia taiteilijahaastatteluja, podcasteja, kuvia taideteoksista sekä erityisesti kouluille räätälöidyt digitaaliset oppimispelit ja Helsinki Biennaali -lyhytelokuvan.

Helsingin 5. luokkalaisten Kulttuuripolku-retki

Helsingin kulttuuripolun avulla varmistetaan, että oppilaille tarjotaan perusopetuksen aikana mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin kulttuurisisältöihin ja -tapahtumiin. Helsinki Biennaali sijoittuu Helsingin koulujen kulttuuripolulle ja sitä suositellaan erityisesti 5. luokkalaisten vierailukohteeksi.

Lisätietoa kulttuuripolusta
Kysymyksiä koululaisvierailuun liittyen?

Jos haluat lisätietoja oppilasryhmäsi Biennaali-vierailuun liittyen, ole yhteydessä!

Sonja Taimiaho

museolehtori

+358 40 162 7464

Lotta Kjellberg

museolehtori

+358 50 430 6516