Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
29.03.2023

Helsinki Biennaali 2023 esittelee 29 taiteilijaa ja kollektiivia

Helsinki Biennaali julkistaa vuoden 2023 tapahtuman 29 kansainvälistä taiteilijaa ja kollektiivia. Kesällä toista kertaa järjestettävä biennaali kantaa vuonna 2023 nimeä Uusia suuntia voi syntyä. Biennaalin on kuratoinut Joasia Krysa, ja sen tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo. Helsinki Biennaali 2023 avautuu yleisölle 11. kesäkuuta.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin nimi Uusia suuntia voi syntyä viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää maailmassa ja ymmärtää sitä – sekä kuvitella muita mahdollisia tulevaisuuksia. Biennaalin teoksista noin puolet on uusia komissioita ja paikkasidonnaisia teoksia. Ne käsittelevät aikamme polttavia kysymyksiä, kuten ympäristötuhoa, poliittisia konflikteja ja teknologisen kehityksen vaikutuksia.

Tänä vuonna Helsinki Biennaalin voi kokea sekä Helsingin Vallisaaressa että HAM Helsingin taidemuseossa. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia, kuten Helsingin keskustakirjasto Oodiin, Stoaan sekä muihin julkisiin tiloihin. Helsingin Vallisaaressa nähdään ulkoilmateoksia, jotka käyvät hienovaraista dialogia ympäristön ja sen ainutlaatuisen ekosysteemin kanssa. Vallisaaren vanhoissa ruutikellareissa yleisö voi kokea täysin uusia tilausteoksia. Helsinki Biennaali 2023 on vahvasti läsnä myös digitaalisesti ja mukana on yhteensä kuusi verkkotaideteosta. Teokset ovat esillä biennaalin verkkosivuilla.

Helsinki Biennaali 11.6.–17.9.2023

Helsinki Biennaalin 2023 taiteilijat ovat:

Matti Aikio (Sápmi) *
Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson (FI) *
Dineo Seshee Bopape (ZA)
Danielle Brathwaite-Shirley (UK/DE)
Golden Snail Opera (Anna Tsing, Yen-ling Tsai, Isabelle Carbonell, & Joelle Chevrier) (TW/FR/US)
Alma Heikkilä (FI) *
INTERPRT (NO) *
Keiken (UK) *
Sonya Lindfors (CM/FI) *
Lotta Petronella sekä Sami Tallberg & Lau Nau (FI) *
Asunción Molinos Gordo (ES)
Tuula Närhinen (FI)
PHOSfate (SH/FI)
Diana Policarpo (PR)
Sepideh Rahaa (IR/FI)
Bita Razavi (FI/IR/EE)
RED FOREST (UA/UK/US/MX/DE/FI/ZA) *
Remedies (Sasha Huber & Petri Saarikko) (CH/FI) *
Tabita Rezaire (FR)
Emilija Škarnulytė (LT) *
Yehwan Song (KR) *
Jenna Sutela (FI)
Suzanne Treister (UK)
Adrián Villar Rojas (AR) *
Zheng Mahler (HK)

*uusi komissio

Taiteilijoiden esittelyt täällä.

Näyttelyn kuraattori Joasia Krysa on kutsunut kuratoinnin kumppaneikseen viisi eri tahojen toimijaa, jotka ovat Critical Environmental Data, Museum of Impossible Forms, TBA21-Academy, ViCCA @ Aalto Arts ja A.I. Entity.

Arja Milleristä tuli Helsinki Biennaalin ja HAM Helsingin taidemuseon uusi johtaja keväällä 2023. Espoon modernin taiteen museon EMMAn intendentin paikalta tehtävään siirtynyt Miller kertoo: ”Olen ylpeä siitä, että Helsinki Biennaali, joka on vielä kohtalaisen nuori taidetapahtuma, toimii ympäristövastuullisuuden ja sosiaalisen kestävyyden suunnannäyttäjänä. Tämän vuoden biennaaliin osallistuvat taiteilijat ja teokset reagoivat suoraan ympäröivään maailmaan ja suuntaavat katseensa tulevaisuuteen, mikä on myös biennaalin ytimessä. Haluamme rohkaista biennaalin yleisöä pohtimaan, voisivatko taide ja taiteilijat tarjota meille uusia näkökulmia maailmanlaajuisiin haasteisiin.”

Helsinki Biennaalin 2023 pääyhteistyökumppanit ovat Metsähallitus, S-ryhmä ja Clear Channel sekä yhteistyökumppani Saastamoisen säätiö.

Kuva: “YOUR CHOSEN PILGRIMAGE” 2023, Danielle Brathwaite-Shirley. Courtesy of the artist.