Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
28.09.2020

Helsinki Biennaali -paviljonki on valmistunut Lyypekinlaiturille

Vanhan Kauppahallin rannassa sijaitsevalle Lyypekinlaiturille on valmistunut Helsinki Biennaali -paviljonki. Paviljongin tarkoituksena on toimia lähtöporttina Helsinki Biennaaliin, parantaa Vallisaaren ja muun saariston saavutettavuutta sekä elävöittää Kauppatorin aluetta. Kesällä 2021 paviljongissa tulevat sijaitsemaan Vallisaaren reittiliikenteen lipunmyyntipiste sekä Helsingin matkailuneuvonta.

Paviljonkiin pääsee tutustumaan 1.10. alkaen. Talvella paviljonki suojataan päälle rakennettavalla, maisemaan sopivalla tukevalla katoksella. Kaupunkilaiset pääsevät käyttämään paviljonkia osana kaupunkitilaa paviljongin suojaamiseen asti.

Keväällä 2021 lauttaliikenne Vallisaareen alkaa toukokuun alussa, jolloin lauttaliikenteen lipunmyynti tapahtuu paviljongista käsin ja lautat aloittavat säännöllisen liikennöinnin uusilta laitureilta. Paviljongissa tulee sijaitsemaan myös Helsingin matkailuneuvonta, josta jaetaan Helsinki-infoa niin matkailijoille kuin kaupunkilaisille.

”Paviljonki on samaan aikaan merellisen Helsingin bussipysäkki, Helsinki Biennaalin ponnahduslauta, neuvontapiste ja lipunmyynti. Se on myös suomalaisen arkkitehtuurin ja puurakentamisen taidonnäyte, joka elävöittää Eteläsatamaa”, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Paviljongin on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy.

”Paviljonki suunniteltiin lähtöportiksi Helsinki Biennaaliin. Se on saanut inspiraationsa Vallisaaren kallioilla olevista lammista ja hiidenkirnuista ja tuo näin Vallisaaren tunnelmaa myös mantereelle”, kuvailee pääsuunnittelija Jussi Palva Verstas Arkkitehdeiltä.

Paviljongin terassi- ja katosrakennelma toimii odotus- ja kokoontumisalueena, ja katoksen alta löytyy myös sääsuoja sateen yllättäessä. Katoksen päälle puolestaan voi mennä ihailemaan Helsingin maisemia tai istuskelemaan ja syömään eväitä. Paviljonki tukeutuu ympäristön ravintola- ja kahvilapalveluihin.

Radio Helsinki teki suoraa lähetystä Helsinki Biennaali -paviljongilta torstaina 1.10. Laura Friman keskusteli eri vieraiden kanssa Helsinki Biennaalista ja sen sisällöistä. Kuuntele haastattelut alta:

Helsinki Biennaalin projektipäällikkö Jonna Hurskainen ja Metsähallituksen aluejohtaja Henrik Jansson

 

Apulaispormestari Nasima Razmyar ja HAMin ja Helsinki Biennaalin johtaja Maija Tanninen-Mattila

 

Helsinki Biennaalin pääkuraattorit Pirkko Siitari ja Taru Tappola

 

Helsinki Biennaali -taiteilijat EGS, Felicia Honkasalo ja Akuliina Niemi