Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
16.11.2020

Osallistu Helsingin oman koralliriutan virkkaamiseen

Helsinki Satellite Reef on Helsinki Biennaaliin tuleva taideteos, joka luodaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Teos perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin maailmanlaajuiseen Crochet Coral Reef -projektiin. Teosta varten virkataan koralleja, ja virkatut osat kootaan yhteiseksi taideteokseksi keväällä 2021. Voit osallistua teoksen luomiseen hakemalla HAMista virkkausmateriaalia ja palauttamalla virkatut osat palautuslaatikkoon 1.3.2021 mennessä.

Näin osallistut teokseen:

  1. Hae materiaalipaketti HAM Helsingin taidemuseon ulko-oven edestä, Tennispalatsin Eteläisen Rautatiekadun puolelta. Paketteja voit noutaa 19.11. ja 26.11. klo 15–18 välillä. Saat samalla vinkkejä virkkaamiseen.
  2. Virkkaa osia koralliriuttaan. Toteutustapa voi olla mitä tahansa ketjusilmukasta aina monimutkaisempaan rakennelmaan saakka.
  3. Palauta virkattu koralli omalla nimelläsi varustettuna 1.3.2021 mennessä palautuslaatikkoon, joka sijaitsee HAMin lippukassan yhteydessä Tennispalatsin toisessa kerroksessa. Taiteilijoille on tärkeää, että jokainen teokseen osan virkannut henkilö saa oman nimensä näkyviin valmiin teoksen yhteyteen. Myös pelkällä etunimellä/nimimerkillä voi osallistua.

HAMista noudettavat materiaalipaketit pitävät sisällään virkkauskelpoiseksi suikaloitua kierrätysmuovia. Voit virkata koralleja myös kotoa löytyvästä muovimateriaalista sekä luonnonmateriaaleista, mutta älä yhdistä samaan osaan muovia ja luonnonmateriaalia. Virkatut osat yhdistetään kahdeksi eri teokseksi, joista toisessa käytetään muovipohjaisia osia ja toisessa luonnonmateriaaleja.

Helsinki Satellite Reef perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin ja heidän Institute For Figuring -organisaationsa Crochet Coral Reef -projektiin. Se on yksi maailman suurimmista osallistavista tiede- ja taideprojekteista ja suuntaa yleisön huomion ilmastonmuutokseen ja maailman meriä uhkaavaan muoviroskaan.

Projekti yhdistää matematiikkaa, ympäristöaktivismia, meribiologiaa ja käsityötä. Yhteisöllisten prosessien kautta syntyvät suurikokoiset virkatut installaatiot imitoivat olemuksellaan eläviä, värikkäitä koralliriuttoja. Projekti korostaa paitsi ihmisten aiheuttamaa ekologista vahinkoa, myös kykyämme saada aikaan positiivista muutosta.

Crochet Coral Reef -projektiin kuuluvia ”satelliittiriuttoja” on luotu yli 40 maassa ja kaupungissa ympäri maailmaa, muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Riiassa ja Abu Dhabissa. Koralliriuttojen virkkaamiseen on osallistunut tähän mennessä yli 10 000 ihmistä. Nyt projekti saapuu biennaalin myötä myös Helsinkiin.

Kuva: Margaret and Christine Wertheim and the Institute For Figuring. Coral Forest at Lehigh University Arts Galleries (PA). Photo courtesy LUAG by Stephanie Veto.