Skip to content
  • Aktuellt
17.11.2020

Kom med och virka ett eget korallrev åt Helsingfors

Helsinki Satellite Reef är ett konstverk som kommer att visas på Helsingforsbiennalen och som skapas tillsammans med stadsinvånarna. Konstverket baserar sig på de australiensiska systrarna Margaret och Christine Wertheims globala projekt Crochet Coral Reef. Konstverket består av virkade korallbitar som tillsammans bildar en installation våren 2021. Du kan delta i arbetet genom att hämta virkningsmaterial från HAM och returnera de virkade delarna till returlådan fram till 1.3.2021.

Så här deltar du:

  • Hämta materialpaketet vid HAM Helsingfors konstmuseums ytterdörrar som vetter mot Södra Järnvägsgatan. Paket kan avhämtas 19.11, 26.11 och 3.12 kl. 15–18.
  • Virka bitar till korallrevet. Du kan göra det med till exempel luftmaskor eller mer komplicerade tekniker.
  • Returnera korallbiten med ditt namn till returlådan senast 1.3.2021 vid HAMs biljettkassa på andra våningen i Tennispalatset. Det är viktigt för konstnärerna att namnet på var och en som deltagit visas tillsammans med den färdiga installationen. Man kan också delta bara med förnamn eller signatur.

Materialpaketen innehåller återvunnen plast. Du kan också virka koraller av plast- eller naturmaterial som du har hemma, men kombinera inte plast och naturmaterial i samma stycke. De virkade delarna kombineras till två installationer, där den ena består av plast och den andra av naturmaterial.

Helsinki Satellite Reef är det senaste tillägget till det globala projektet Crochet Coral Reef av de australienska syskonen Margaret och Christine Wertheim och deras Institute For Figuring i Los Angeles. Det är ett av världens största inkluderande vetenskaps- och konstprojekt och fokuserar på klimatförändringen och plastskräpet som hotar världshaven.

Projektet kombinerar matematik, miljöaktivism, marinbiologi och handarbete. I projektet arbetar Wertheims tillsammans med deltagare för att skapa stora virkade installationer som imiterar pulserande och färggranna korallrev. Projektet framhäver både den ekologiska skada som människor orsakar och vår förmåga att åstadkomma positiva förändringar.

Satellitrev” i det övergripande projektet Crochet Coral Reef har skapats i över 40 städer och länder runt om i världen, bland annat i New York, London, Riga och Abu Dhabi. Hittills har över 10 000 människor deltagit i virkandet av korallrev. I och med biennalen skapas projektet nu också i Helsingfors.

Bild: Margaret and Christine Wertheim and the Institute For Figuring. Coral Forest at Lehigh University Arts Galleries (PA). Photo courtesy LUAG by Stephanie Veto.