Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
03.11.2021

Samir Bhowmikin elokuva Lost Islands HAM-salissa

Samir Bhowmikin elokuva Lost Islands perustuu kesän 2021 Helsinki Biennaalissa nähtyyn saman nimiseen teokseen, joka otti katsojat mukaan Vallisaaren todellista ja kuviteltua infrastruktuuria ja teknologiaa luotaavalle tutkimusmatkalle. Ohjattu kävelykierros seurasi saaren pinnanmuotoja, sen metsäpolkuja ja vesistöjä sekä historiallisia rakennuksia, raunioita ja bunkkereita. Reitin varrelle Bhowmik oli yhdessä työryhmänsä kanssa toteuttanut installaatioista, performanssista, nykytanssista, laulusta ja kokeellisesta musiikista koostuvan esityksellisen kokonaisuuden.

”Lost Islands vie katsojan esitykselliselle matkalle Vallisaaren erämaahan ja raunioihin, joissa mustat ja ruskeat hahmot – teknologian ja infrastruktuurin tukahdutetut haamut – etsivät utopiaa, mutta ovat päätyneet vain kamppailemaan mustassa infernossa.

Lost Islands on esityksellinen kannanotto ihmisen sortoon ihmiskunnan jälkeisessä ajassa, ja teos tutkii luonnon, yhteisten maiden sekä raatavan kehon valloitusta kolonialismin alla luonnonvarojen keräämiseksi. Teos tutkii esityksellisten liikkeiden kautta sitä, kuinka koneellistuminen kaappaa tiedon sekä mustat ja ruskeat hahmot moderneiksi teknologioiksi ja infrastruktuuriksi. Lopulta näiden hahmojen muunnos tekoälyn johtamaksi automaatioksi synnyttää eksistentiaalisen dilemman – pysyvän kysymyksen, johon meidän on vastattava sekä nykyhetkessä että lähitulevaisuudessa.

Lost Islands on saanut inspiraationsa Kathryn Yusoffin kirjasta A Billion Black Anthropocenes or None, Jussi Parikan kirjasta A Geology of Media, Tove Janssonin Saari-novellista sekä Dionne Brandin, Sylvia Winterin, N.K. Jemisinin, Achille Mbemben ja muiden kirjoituksista.”

–Samir Bhowmik

Samir Bhowmik (s. 1975) on monialainen taiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee Berliinissä, New Yorkissa ja Helsingissä. Tämänhetkisissä teoksissaan hän tarkastelee kulttuurisen muistin ja ympäristön kietoutumista toisiinsa arkkitehtuurin, infrastruktuurin ja energian kautta. Performanssi-installaatioiden lisäksi Bhowmik luo osallistavia kertomuksia, joissa hän ottaa yleisön mukaan käsikirjoitettuun skenaarioon yhdessä taiteilijoiden, esiintyjien ja muusikoiden kanssa. Immersiiviset esitykset toimivat luotaimina, joiden sisällä paljastuu kuvitteellisia, piilotettuja, kiistanalaisia ja kadotettuja topografisia muotoja. Kollektiivisina tiedon jatkamisen matkoina ne luovat poikkeuksetta yhteyksiä osallistujien välillä.

Samir Bhowmik: Lost Islands, 2021
HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8
HAM-sali 28.10.–31.11.2021

Elokuvan Kesto 18 min, kieli englanti
Esitysajat torstaisin ja sunnuntaisin museon aukioloaikoina
Elokuvaesitys on kaikille ilmainen