Skip to content

Outi Pieski, Birit & Katja Haarla

FI/BE

Underjordisk fest i grottans skydd! I ångesten över världens undergång dansar de unga och kallar på de bortglömda samiska gudinnorna över jorden, Uksáhkká, Juoksáhkká och Sáráhkká. Temat i Outi Pieskis samt Birit och Katja Haarlas första gemensamma konstverk får stöd av deras mor-dotter-förhållande.

Outi Pieski (f. 1973) bor och arbetar i Utsjoki och Numminen och har deltagit i internationella utställningar i över två årtionden. Pieskis konst fokuserar på samernas historia, ursprungsfolkens rättigheter och förhållande till naturen och rörligheten, hållbar utveckling och samexistens. Outi Pieski samarbetar med miljöaktivister, forskare, och samiska kvinnor som behärskar traditionellt handarbete. Hennes målningar och foton gestaltar landskapselement och innehåller former, färger, referenser och föremål relaterade till samiskhet, inklusive sjalar och ládjogahpir-hornmössor. Pieski vill att betraktarna ska delta och möta varandra vid installationerna.

Birit Haarla och Katja Haarla (f. 2000) är samiska dansare hemma från Utsjoki. De utexaminerades som dansare från Balettläroanstalten vid Finlands nationalopera och -balett 2019 och studerar nu modern dans och koreografi vid P.A.R.T.S – Performing Arts Research and Training Studios högskola i Bryssel. Birit och Katja Haarla har verkat som dansare och koreografer i bland annat Marja Helanders prisbelönta kortfilm Eatnanvuloš lottit (Fåglar i jorden, 2018) och Pauliina Feodoroffs, Maryan Abdulkarims och S. Nousiainens teaterföreställning Autonomian aika (Autonomins tid) i anslutning till teaterfestivalen Baltic Circle (2017).

Underjordisk fest i grottans skydd! I ångesten över världens undergång dansar de unga och kallar på de bortglömda samiska gudinnorna över jorden, Uksáhkká, Juoksáhkká och Sáráhkká. Vårt förhållande till jorden och förfäderna håller på att försvinna. Det är dags att återupptäcka jordens helighet.

I konstverket Guhte gullá (2021) lyssnar olika generationer på förmödrarnas röst genom både dans och samiskt handarbete, duodji. Temat i Outi Pieskis samt Birit och Katja Haarlas första gemensamma konstverk får stöd av deras mor-dotter-förhållande.

Konstverket har beviljats understöd av Jenny och Antti Wihuris stiftelse.

Bild: Matti Pyykkö

outipieski.com

Instagram (Outi Pieski)  / Instagram (Birit Haarla) / Instagram (Katja Haarla)