Skip to content

Alma Heikkilä

FI

Alma Heikkilä är en Helsingforsbaserad konstnär vars konstverk skildrar saker som inte kan upplevas via människans sinnesapparat. Bland dessa kan nämnas mikrobiella livsformer, som är alltför små för att uppfattas i vardagen; skogsekosystem där viktiga processer försiggår under marken och inuti växter; och storskaliga fenomen som äger rum i hastigheter och skalor som ligger bortom den mänskliga förståelsen. Genom att hon huvudsakligen arbetar med färg och gips och använder tekniker som låter pigment och vätskor forma bilder på olika ytor, uppfattar Heikkilä sin konstnärliga verksamhet som ett samarbete med materialen och andra fenomen.   

 

I Heikkiläs nya verk för Skanslandet skapar dukarna ett rum i skogen som inhägnar en skulptur. Regnvatten blandat med västbaserat bläck droppar på gipset och ändrar färgen på skulpturen allt eftersom sommaren fortskrider. Bläcket är utvunnet ur arter som växer på Skanslandet och på andra håll i Helsingfors.  

 

Alma Heikkilä: coadapted with (med sammanpassning), 2023.

Alma Heikkilä har senast haft separatutställningar på bl.a. följande gallerier och museer: Galleri Tempesta (Italien 2021), Graz Kunstverein (2020), Kiasma (2019), konstinstitutet Casco (Nederländerna, 2018), Galleri Ama (2017 och 2013) samt EMMA (2015). I grupputställningar har hon delagit i Malmö konstmuseum (2020), Moss (Norge, 2020), biennalen Art Encounters (Rumänien, 2019), biennalen Fiskars Village Art & Design (2019), Tensta Konsthall (2018), Norrköpings Konstmuseum (2018) och biennalen i Gwangju (Sydkorea, 2016). Heikkiläs verk ingår i talrika offentliga och privata samlingar i Finland, Italien och Sverige. Alma Heikkilä tilldelades Finska Konstföreningens Dukatpris 2014.