Skip to content

Diana Policarpo

PT

Diana Policarpo (f. 1986, Portugal) är en bildkonstnär och kompositör som delar sin tid mellan London och Lissabon. Genom spekulativ och transdisciplinär forskning undersöker hon genuspolitik, ekonomiska strukturer, hälsa och relationerna mellan olika arter i naturen. I sina performativa verk och installationer undersöker Policarpo upplevelserna av sårbarhet och egenmakt kopplade till handlingar som innebär att utsätta sig för den kapitalistiska världen.

På Helsingforsbiennalen 2023 visar Diana Policarpo en storskalig installation som skapar en fallstudie för kartläggning av den koloniala historien genom spårning av den biologiska mångfalden. Verket har sitt upphov i en forskningsresa som hon företog till de av Portugal förvaltade öarna Ilhas Selvagens (De vilda öarna) i Nordatlanten. De klippformade skulpturerna med inbäddad video och ljud berättar historier som samtidigt är sakliga och fiktiva, baserade lika mycket på vetenskap som science fiction. Vi hör öns och dess invånares röster som berättar om sin del i öarnas historier och mytologier.

Titeln Ciguatera syftar på den förgiftning man drabbas av efter att ha ätit fisk som är förorenad med ackumulerade ciguatoxiner. Detta är i sin tur ett resultat av att fisken livnär sig på makroalger som innehåller organismen gambierdiscus toxicus. Utbrotten av ciguatera är väldokumenterade i Ilhas Selvagens-området, men den exakta orsaken till den periodiska ökningen av frigjorda toxiner som resulterar i förgiftningar uppåt i näringskedjan är fortfarande okänd, även om kärnvapentest har föreslagits som en möjlig orsak. Det är ett exempel på olika typer av antropogena skador orsakade av att människor behandlar världen som sin egendom.

Ciguatera beställdes ursprungligen av TBA21-Academy och samproducerades av TBA21-Academy och Centro de Arte Moderna Gulbenkian, i samarbete med Instituto Gulbenkian Ciência. Med tillstånd av konstnären och Galeria Lehmann + Silva.

Diana Policarpo, Ciguatera, 2022, Helsinki Biennial 11.6.-22.10.2023, HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki, Photo: © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Diana Policarpos verk har visats runt om i världen: däribland soloutställningar på Kunsthal Aarhus (kommande); Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turin; Ocean Space, Venedig; RADIUS, Delft; CRAC, Sète; Kunsthall Trondheim; Galeria Municipal do Porto; Galeria Lehmann + Silva, Porto; GNRtion, Braga; Kunstverein Leipzig; Kunsthall Baden-Baden.

Nyligen har Policarpo ställt ut, framfört och visat sitt verk på Serralves Museum, Porto; Maus Hábitos, Porto, Galeria Francisco Fino; Lissabon; Museu de Arte Contemporânea de Elvas (MACE); Chiado 8, Lissabon; Mars Gallery, Melbourne; Peninsula Gallery, New York; W139, Amsterdam; Kunsthall Oslo; LUX-Moving IMage, ICA, Tenderpixel Gallery och Cafe OTO i London.

Policarpo tilldelades Prémio Novos Artistas Fundação EDP 2019 och illy Present Future Prize 2021.