Skip to content

Jenna Sutela

FI

Jenna Sutela är en Berlin-baserad konstnär som arbetar med biologiska system och datasystem – inklusive människans mikrobiom och artificiella neuronnät – för att skapa skulpturer, bilder och musik. Centralt för hennes verksamhet är att avstå från antropocentriska hierarkier och närma sig decentraliserade former av intelligens och organisation.  

På Helsingforsbiennalen 2023 visar Jenny Sutela Pond Brain, som består av en vattenfylld bronsskål formad efter konstnärens eget huvud.

Det är ett instrument som betraktaren bjuds in att gnida på för att få det att “sjunga”. När man spelar på skålen interagerar den med ljud som produceras genom maskininlärningsteknik (AI) för att skapa ett ständigt framväxande ljudlandskap baserat på signaler från den mer extensiva miljön, inklusive ljud från yttre rymden och havsdjupet.  

Pond Brain är producerad i samarbete med Copenhagen Contemporary. 

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Jenna Sutelas verk har visats på museer och i konstsammanhang runtom i världen, däribland der Kunst München (2022), Castello di Rivoli (2022), Kiasma (2022), Shanghaibiennalen (2021), Liverpoolbiennalen (2021), Trondheims konsthall (2020), Serpentine Galleries (2019) och Moderna Museet (2019). Sutela var gästartist på MIT:s Centrum för Konst, vetenskap och teknologi (CAST) 2019–2021.

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola