Centrala teman i Teemu Lehmusruusus arbeten är människans roll i ekosystem och de grundläggande livsförutsättningarna på vår planet som han närmar sig via forskning med en poetisk touch. Teemu Lehmusruusus hybridaktiga konstverk på Skanslandet kombinerar naturprocesser i realtid, forskning i biomaterial och ljudkonst.
Teemu Lehmusruusu (f. 1981) är en helsingforsisk medie- och installationskonstnär. Centrala teman i Lehmusruusus arbeten är människans roll i ekosystem och de grundläggande livsförutsättningarna på vår planet som han närmar sig via forskning med en poetisk touch. Hans konst väcker frågor om vår position i näringskedjan och vår relation till naturens centrala processer. För närvarande undersöker Lehmusruusu osynligt liv i marken, som förändras hela tiden och hotas av miljökriser. I hans konst får vi kontakt med marken via sensorer, ljud och datorassisterade bilder samt naturmaterial, såsom trädstammar och laboratorieproducerade svampstrukturer.
Teemu Lehmusruusu: House of Polypores, 2021 ©Kirsi Halkola/HAM/Helsingforsbiennalen 2021
House of Polypores, 2021
Teemu Lehmusruusus hybridaktiga konstverk House of Polypores kombinerar naturprocesser i realtid, forskning i biomaterial och ljudkonst. Konstverket återger förmultningsprocessen i fallna träd och förvandlar dessa ljud till en installation med orgelmusik.
Konstverket utnyttjar svampmycel, myceltektur, i kombination med elektronik och förmultnande träd. Den el som konstverket behöver kommer från ett solkraftverk, och dess sensorsystem återger mycket exakt förändringar som sker i förmultnande trä.
Bild 1: Matti Pyykkö/Helsingforsbiennalen 2021