Skip to content
  • Aktuellt
18.06.2020

Idylliska Skanslandet lockar – ruttrafiken har börjat och tjänsterna på ön är öppna

Även om Helsingforsbiennalen inte ordnas på Skanslandet den här sommaren kan alla uppleva den unika miljön på ön. Skanslandet hör till byggda kulturmiljöer av riksintresse och Sveaborgs världsarvsobjekt. På ön kan man tillbringa en underbar sommardag, vandra på grusvägar och beundra den fina naturen och det vackra landskapet.

Ruttrafiken till Skanslandet har börjat, och JT-Line transporterar besökare till ön från Salutorget och från och med 27.6 även från Hagnäs. Sjöbussarna anlöper Torpedviken, som också är en småbåtshamn med närmare 60 båtplatser.

”Sjöbusstrafiken i skärgården har börjat i positiva tecken. Vi rekommenderar att man köper biljetter på förhand i vår nätbutik. Det är säkert och praktiskt. Eftersom vi har minskat antalet passagerare på våra sjöbussar till hälften av det tillåtna antalet, finns det gott om utrymme ombord”, berättar JT-Lines kontorschef Riina Lindell-Eränen.

Restaurangtjänsterna finns kring Torpedviken. Alla kaféer håller öppet varje dag kl. 11–18.

”I Torpedviken finns ett hamnkafé som serverar plockmat. En specialitet är Sea Dogs, gourmethotdogs med olika fyllningar. På den soliga terrassen kan man till exempel avnjuta öl och ekologiska viner. Även Easy Café betjänar på terrassen. Det är ett kafé som drivs av unga företagare och som bland annat serverar soppa, sallader med skott och trendigt fettkaffe”, berättar Johanna Karusuo, vd för Sea Sales som ansvarar för tjänsterna på Skanslandet.

Johanna Karusuo

Eftersom det är en exceptionell sommar fäster vi också uppmärksamhet vid säkerheten.

”Vår terrass är rymlig, så det är lätt att hålla säkerhetsavstånd där. Inomhus tar vi bara in sällskap bestående av några personer åt gången.”

En helt annan stämning råder på glasskaféet Paja, ca 150 meter från Torpedviken. Här steker vi plättar på gården, berättar dåliga skämt och lyssnar på bra musik!

”En specialitet på Paja är en longdrinksorbet som säljs med ensamrätt och som även uppmärksammats på andra sidan Atlanten.”

Naturen på ön möjliggör olika aktiviteter. Man kan delta i skogsyoga, äventyrstävlingen Vallisaari Race eller guidade rundvandringar med Jarmo Nieminen, som ägnat sig åt att undersöka gamla militäröar och som han känner som sina egna fickor.

Vilka tips vill företagaren på ön ge dem som besöker Skanslandet den här sommaren?

”Det är bra att besöka Skanslandet på en vardag, om möjligt. Då är det lugnare på ön och man får mer ut av besöket. Man kan också besöka ön med egen båt. Bryggorna i småbåtshamnen i Torpedviken får el i juni”, berättar Karusuo.

Föredra märkta rutter

Det finns massor att se och uppleva på Skanslandet och Kungsholmen. Man rör sig längs märkta rutter på öarna, och de mest imponerande landskapen och naturobjekten finns vid dem. Då skyddas naturen mot erosion.

”Naturen på Skanslandet är exceptionellt mångsidig. Många krävande kulturväxter trivs på vallarna och de öppna gårdarna på ön. Med god tur kan man också se en fladdermus äta nära vattenytan. För fladdermössen är det viktigt att det också finns tysta, dunkla och vildvuxna ställen på ön. Föredra därför märkta rutter så att naturen inte eroderas”, säger kundservicechef Pekka Koponen från Forststyrelsen.

De märkta rutterna på Skanslandet består av grusvägar. Det är möjligt att röra sig med barnvagn, men rutterna är inte helt fria från hinder. Terrängen är ojämn och backarna ganska branta. Det är viktigt att hålla sig till rutterna och se efter barnen, eftersom det finns en hel del stup och platser med rasrisk på öarna.

Det är bra att notera att ön saknar tjänster för personer med funktionsnedsättning, såsom tillgängliga toaletter. Utedasset bredvid Lotshusets huvudbrygga kan användas av personer med funktionsnedsättning tillsammans med en assistent.

Ytterligare information:

 

Text: Katja Viitalähde-Annala