Välkommen till Helsingforsbiennalen! Här har vi samlat information om tillgängligheten på Helsingforsbiennalen. Du hittar information om tillgängligheten till konstverken på Skanslandet (tröskelhöjd, dörrbredd), hur du tar dig till Skanslandet (mer detaljerad information om färjor, bryggor), information om toaletter och en karta över terränglutningen.
Helsingforsbiennalen kan upplevas på Skanslandet, HAM Helsingfors konstmuseum, Ode, Banan, Salutorget och andra offentliga rum i Helsingfors. Se kartan här.
Informationen uppdateras kontinuerligt och vi tar gärna emot feedback:
helsinkibiennial@hamhelsinki.fi
Helsingfors konstmuseum HAM
Här finns info om tillgängligheten på HAM Helsingfors konstmuseum.
Skanslandet
Reguljärtrafiken till Skanslandet avgår från Lybeckskajen vid Salutorget. Passage till avgångsbryggan sker via en träramp. Passagen till bryggan är tillgänglighetsanpassad och lutningen beror på vattenståndet.
Ankomst till Skanslandet
Till Skanslandet reser man med färja. Det finns färjor av tre olika storlekar. Färjeoperatören rekommenderar att man reser med en assistent. Assistenten reser kostnadsfritt på färjan.
Bryggan i Torpedviken är tillgänglighetsanpassad. Färjan tar först iland vid Lotsgården varifrån den fortsätter till Torpedviken där landstigningen är tillgänglighetsanpassad.
Lutningen på nedre delen av rampen i metall är 20 grader, vinkeln varierar med vattenståndet. I övre delen är lutningen 14,5 grader.
Här hittar du färjetidtabellerna.
VIAPORI
Personer med rörelsehjälpmedel rekommenderas att använda färjan Viapori. Turerna med Viapori är markerade med mörkgrönt i färjeoperatörens tidtabell. Viapori trafikerar Skanslandet mellan 11.6 och 17.9.
Avståndet mellan färjan och bryggan är 20 cm och ramp finns. Färjan och bryggan ligger på samma nivå vid avgångsbryggan. Dörrbredden är 1,3 meter, dörröppningen har en tröskel på 3 cm. Inuti finns plats att vända med hjälpmedel och plats för flera personer som använder hjälpmedel.
KAJAVA
Kajava har en svängd ramp som är 75 cm bred. Lutningen på rampen är brant, 35 grader. Vid påstigning har färjan en 10 cm hög tröskel.
KOSKELO
Jämfört med Kajava är lutningen på Koskelos ramp flackare och den är mindre svängd, vilket gör det lättare att stiga iland för personer med hjälpmedel. Emellertid är ingången bara 75 cm bred, tröskeln är 10 cm hög och det finns inget riktigt utrymme för hjälpmedel inne i färjan.
Vägarna är huvudsakligen av sand och delvis stenlagda. Det går inte att undvika de ojämna, stenlagda avsnitten. Det finns inga trappor på de vägar som omger biennalen, men det finns trappor som leder in i och inne i inomhusutrymmena. Terrängen är backig och svårforcerad på sina ställen. Väderleksförhållandena inverkar på hur jämna, hårda och hala vägarna är.
Ledarhundar och assistanshundar är välkomna.
Bekanta dig med lutningarna på Skanslandet med hjälp av kartan.
Det finns inga hörselslingor på Skanslandet.
Helsingforsbiennalens konstverk är försedda med skyltar. På skyltarna finns en QR-kod till biennalens webbplats med mer information. Vidare informerar Forststyrelsens skyltar om vägarna på ön. Forststyrelsens karta finns här.
Toaletter på Skanslandet
På Skanslandet finns tillgänglighetsanpassade toaletter utmärkta på servicekartan.
TOALETTER PÅ PICKNICKOMRÅDET
Det finns 68 cm fritt rörelseutrymme till vänster om toalettstolen och 75 cm till höger om den. Toalettstolen är 45 cm hög. Fritt utrymme för att vända sig med hjälpmedel är 1,3 m. Vågrätt handtag på 90 cm höjd. Tröskel över 2 cm. Klädkrok på 1,4 m höjd.
TOALETTER VID TORPEDVIKEN OCH LOTSGÅRDEN
Tröskel 2,5 cm, dörr 93 cm bred. Toalettstolens höjd 80 cm. Stödhandtagets höjd 80 cm. Handfatets höjd 83 cm, benutrymmets djup 40 cm. Papperskorgen är i vägen under handfatet. Svängrum 1,3 m. Det finns inget rörelseutrymme till vänster om toalettstolen.
På Skanslandet visas omkring 16 verkshelheter av vilka sex verk visas inomhus i källarutrymmen. Vi ber er uppmärksamma att källarutrymmena är dunkla.
Vi behov hjälper Helsingforsbiennalens utställningsövervakare till med trappor och trösklar vid utställningslokalernas ingångar.
Siffrorna hänvisar till verkens platsnummer på Biennalens karta.
De omkring 15 verk som ingår i skulpturinstallationen är bland annat placerade i träd och på andra platser längs Alexandersrundan.
Verket är placerat uppe på en gammal stenfot. Uppgången är ojämn och lutande längs en stenramp. I verket ingår sandlådeodlingar. Uppe på marken ligger flis. Platsen är inte tillgänglighetsanpassad.
Verket är placerat i dammen på Skanslandet. Det kan ses från gångvägen.
Verket upplevs med förstärkt verklighet (AR) längst ut på Gustavssvärd dit man tar sig längs en stig.
Verket består av skulpterade figurer utplacerade på fem olika platser utmed vägen som kan ses från gångvägen.
Från gångvägen är sträckan till platsen för verket ojämn och lutar i sidled. Innan man kommer till verket finns en naturvall. Vallens lutning är 25 grader ner mot verket och 15 grader upp från stigen. Mot verket är vallen täckt av flis. Bredden på öppningen in till verket är 2,25 m.
Installationen är placerad inne i den gamla brandstationsbyggnaden. Rampen upp till utrymmet är brant, 28 grader, och har djupa räfflor. Trösklar på båda sidorna, på insidan är tröskeln 4 cm hög.
Verket är en byggnad i trä med en installation inuti. Från gångvägen är sträckan till platsen för verket ojämn och lutar i sidled. Man tar sig till verket längs en gång med flis. Dörröppningen till verket är 115 cm.
Verket är placerat på näset som leder till Gustavssvärd. Vägen har hål och ojämnheter på sina ställen. Byggnaden omges av en kvadratisk träplattform med cirka 1 meters utrymme runt kanterna. På sina ställen mellan plattformen och gångvägen på näset förekommer hål på 5-10 cm.
Inomhuskonst
Backen på vägen till konstverket lutar kraftigt i sidled.
Utställningsrummet nås endast per trappa. Dörrtröskeln är 13 cm hög, gången 92 cm bred. Utgång genom en annan dörr där tröskeln är 13 cm hög och gången 92 cm bred. Rampen till rummet har en lutning på 13 grader.
Verken är belägna i ett ammunitionsförråd med en tröskel på 6 cm. Dörröppningen är 1 m bred. Inuti byggnaden finns branta ramper samt trösklar.
Två verk belägna i olika rum i samma ammunitionsförråd. Rummen nås på samma sätt. Tröskeln till ytterdörren är 11 cm hög och dörröppningen i m bred. Båda rummen har trösklar på 6 cm och en ramp på 20 grader. Rampen har också en tröskel i nedre delen.
Gången till Krutkällaren är tillgänglighetsanpassad och tröskeln är 5 cm hög.