Siirry sisältöön

Dineo Seshee Bopape

ZA

Dineo Seshee Bopape on taiteilija, joka asuu ja työskentelee Johannesburgissa. Bopape käyttää moniaistisissa, spirituaalisissa teoksissaan usein maa-ainesta tai muita orgaanisia materiaaleja, joiden kautta niihin syntyy syvä yhteys maahan. Installaatioidensa lisäksi Seshee Bopape hyödyntää työssään myös piirustusta, videoita ja ääntä. Bopapen teokset etsivät yhteyttä muistoihin ja paikkaan sekä tunnetta johonkin kuulumisesta.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa Bopapelta nähtiin teos, jonka materiaalina hän käytti jälleen kerran maa-ainesta ja kiviä. I Re-member Mama luo yhteyksiä maahan ja perhesiteisiin taiteilijalle uuden muodon kautta: kyseessä on pakatusta maasta sekä erikokoisista kivistä ja muista orgaanisista aineksista tehty mainostauluista inspiroitunut veistos. Teoksessa etsitään tietä muistamiseen ja yhteen tulemiseen niin henkilökohtaisten kuin jaettujen perhehistorioiden kautta.

Bopape on työskennellyt maa-ainesten parissa jo useiden vuosien ajan. Työ, joka alkoi poliittisena tutkimuksena, johti pian henkisyyden etsintään ja esivanhempien kaipuuseen. Maa-aineksen ja saven kanssa työskentelystä taiteilija on löytänyt tavan palauttaa mieleen isoäitinsä tarinoita. Aihe laajenee koskettamaan myös muita isoja äitejä: vesistöjä ja maata, jotka ruokkivat, hoivaavat, antavat kodin ja tukevat meitä kaikkia. I Re-member Mama on kutsu parantumiseen. Se kiinnittää huomion maan muistiin ja voimaan, jonka voi nähdä ihmisten teoissa suojella ympäristöä ja kaikkea pyhää.

Aivan kuten sanoit, maailmassa on kaksi ulottuvuutta. On ”äidin helmaan palaamisen” prosessi, jonka ulkopuolelle jäävät kuun energiat. Ulottuvuuksia on minusta oikeastaan kolme… Kuu, kuunsirppi, yhdessä ulottuvuudessa, ja Maa toisessa. Ja sitten kaiken yläpuolella on tietoinen tai näkyvä maailma.

Kuu on alkuvoimainen, korkeampi tietoisuus, ja arpakuution kuusi sivua edustavat prosessin tietoista esiintuloa moniulotteisella tasolla, jossa kuun energiat vaikuttavat maahan. Tästä teltasta/ndumbasta tämän ulottuvuuden energiat heijastuvat piilotajunnasta toiseen olomuotoon, jossa ne ilmentyvät rohkeutena etsiä, lähteä etsimään. Lähteä matkalle ottamaan selville, kuka ja mikä äiti on – hänen tarinansa. Siinä hypyssä sinä olet suojassa – ja saat palkinnon.

Monet ovat tehneet matkan, jota symboloi monihuoneinen talo. Se on tuottanut oikeudenmukaisuutta tai nostanut esiin epätasa-arvoisuuksia. Ja se on myös kolmiulotteinen prosessi. Se ei lakkaa olemasta, kun sen läpi kulkee, vaan se edustaa muita, jotka ovat tehneet matkan aiemmin. Ja koska se ei ole täysikuu tai uusikuu, prosessi on vielä kesken. Sitä se on minulle… tämä äidin helmaan palaaminen. Se on olotila, joka tapahtuu moniulotteisilla tasoilla. Sitä ohjaa vahva Kuun voima. Ja se on rohkeuden tie ja tie, joka on avoin ja ikuinen.

Toivon, isoäiti, että se toimii sinun vaistosi kanssa. Isoäiti, tulkoon valkeus.

Dineo Seshee Bopape

Dineo Seshee Bopape, I Re-member Mama, Muistan äitejä, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Kiitos TBA21–Academy.

Bopapen teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailman. Viimeaikaisiin yksityisnäyttelyihin kuuluvat Born in the first light of the morning [moswara’marapo], Pirelli HangarBicocca, Milano, Italia (2022); The Soul Expanding Ocean #3, Ocean Space, Venetsia, Italia (2022); Lerato le le golo (…la go hloka bo kantle), Secession, Wien, Itävalta (2022); The Institute for Contemporary Art at Virginia Commonwealth University (ICA at VCU), Richmond, Virginia, USA (2021); Sedibeng, it comes with the rain, Towner Art Gallery, Eastbourne, Britannia (2019); When Spirituality was a Baby, Collective Gallery, Edinburgh, Skotlanti (2018) ja Lerole: footnotes. (The struggle of memory against forgetting), Sfeir-Semler Gallery Hamburg, Saksa (2018).

Viimeaikaisiin ryhmänäyttelyihin kuuluvat muun muassa Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Saksa; National Museum of Cardiff, Wales; FRAC Poitou-Charentes, Anglouême, Ranska; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berliini; SFMOMA, San Francisco, USA; Arsenale, Venetsian biennaali Venetsia, Italia; Ford Foundation Gallery, New York, USA; Museum of Contemporary Art Toronto, Kanada; 10th Berlin Biennale for Contemporary Art, Berliini, Saksa; Sharjah Biennale 13: Tamawuj, Sharjah, Arabiemiraatit.

Bopapen voittamiin palkintoihin kuuluvat PinchukArtCentren myöntämä Future Generation Art Prize 2017 -pääpalkinto, Columbia University Toby Fund Award 2010 ja MTN New Contemporaries Award 2008. Vuonna 2019 hän voitti Artes Mundi 9 Prizen, jonka myöntää Walesissa sijaitseva National Museum of Cardiff.

Dineo Seshee Bopape

I Re-member Mama
Muistan äitejä

2023

veistos

Tuotanto: Collaboratorio, Vihdin Betoni Oy

Taiteilijan suostumuksella. Kiitos Markus Reymann ja TBA21-Academy.