Siirry sisältöön

Jenna Sutela

FI

Berliinissä asuva taiteilija Jenna Sutela tutkii teoksissaan biologisia ja laskennallisia järjestelmiä, kuten ihmisen mikrobistoa ja keinotekoisia hermoverkkoja. Hän työskentelee veistosten, kuvien ja musiikin parissa. Sutelan työn ytimessä on ihmiskeskeisistä hiearkioista luopuminen – siirtyminen kohti hajautettuja älyn ja järjestäytymisen muotoja.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa Sutelalta nähtiin uusi teos Pond Brain (Lampiaivot). Se koostuu taiteilijan pään muotoa mukailevasta pronssisesta maljasta, joka on täytetty vedellä. Astian hankaaminen saa sen “laulamaan”. Maljan väreily sekä taiteilijan koneoppimistekniikoiden avulla tuottamat äänet pääsevät tällöin vuorovaikutukseen keskenään. Yhdessä ne luovat jatkuvasti kehkeytyvän äänimaiseman, joka pohjautuu huomattavasti Vallisaarta laajemmasta ympäristöstä kerättyihin signaaleihin, kuten esimerkiksi ulkoavaruudesta ja merenpohjasta kantautuviin ääniin.

Pond Brain on tuotettu yhteistyössä Copenhagen Contemporaryn kanssa.

Alkuräjähdyksessä syntyi vetyä, ja Aurinkoa suurempien tähtien ytimessä muodostuu happea. Galaksimme laajoissa tähtien syntyalueissa on valtavat määrät kaasumuotoista vettä. Lammet ovat siis peräisin tähdistä. Lampi vaikuttaa sanovan ”kuten yllä, niin alla”, ja kääntää kuvansa maailmasta ylösalaisin. 

Teokseni nimi, Pond Brain, viittaa vaihtoehtoisen kyberneetikon Stafford Beerin ajatukseen lammen ekosysteemistä homeostaattisena ohjaimena. Beerin mukaan lammet ovat tietokoneita parempia uudelleenkonfiguroimaan itsensä kasvaviin, kaoottisiin ja ennustamattomiin ilmiöihin sopiviksi. Beerin tavoin myös minä olen kiinnostunut järjestelmistä, jotka ovat avoimia laajemmalle ympäristölle – aivojen maailmalle. 

Pond Brain on instrumentti ja lähde: vedellä täytetty pronssinen malja, jota voidaan soittaa tai aktivoida kosketuksen avulla. Lammen muoto muistuttaa päätä. Se on oma neuroplastinen muotokuvani. Samaan tapaan kuin kiinalaisessa originaalissa tai saksalaisessa Wasserspringschale-maljassa vuorovaikutus esineen kanssa ei ainoastaan tuota värähteleviä ylisäveliä vaan synnyttää myös kuvioita astian sisällä olevan veden pintaan. Äänivärähtelyn lisääntyessä vesipisarat alkavat pomppia ylös veden pinnasta. 

Lammesta tulevat äänet kaikuvat keinotekoisesta hermoverkosta, joka on koulutettu ympäristön ja planeettojen välisillä äänillä. Hermoverkko reagoi kulhon äänitaajuuksiin ja tuottaa niiden perusteella outoja kaikuja. Kun ääni soljuu homeostaattisina silmukoina ilman, tilan ja erilaisten koneoppimisen mallien läpi – jotka ovat kuin toisista ulottuvuuksista – se muuttaa alati muotoaan ja luo täysin omanlaisensa elämänkaaren. 

Jenna Sutela

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Jenna Sutelan teoksia on esitelty kansainvälisissä museoissa ja taideyhteyksissä kuten der Kunst München (2022), Castello di Rivoli (2022), Kiasma (2022), Shanghain biennaali (2021), Liverpoolin biennaali (2021), Trondheimin taidehalli (2020), Serpentine Galleries (2019) ja Moderna Museet (2019). Sutela oli MIT:n Taide-, tiede- ja teknologiakeskuksen (CAST) vierailevana taiteilijana 2019–2021.

Jenna Sutela 

Pond Brain 
Lampiaivot 

2023 

Installaatio (pronssi, vesi, ääni ja valo) 

Työryhmä: Victor Riley Shepardson, Vanda Skácalová ja Finley Stewart 

Pronssivalu: Bildgiesserei Hermann Noack, Berliini 

Pond Brain on tuotettu yhteistyössä Copenhagen Contemporary -taidekeskuksen kanssa. 

 

Jenna Sutela: Pond Brain, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola