Siirry sisältöön

Keiken

UK

Keiken on Tanya Cruzin, Hana Omorin ja Isabel Ramosin vuonna 2015 perustama, Lontoossa ja Berliinissä toimiva taiteilijakollektiivi. Kollektiivin nimi merkitsee japaniksi kokemusta. Keiken luo kuvitteellisia maailmoja elokuvan, pelien, installaatioiden, laajennetun todellisuuden (XR), lohkoketjun ja performanssien avulla. Erilaisten ilmaisukeinojen kautta kollektiivi tutkii tietoisuuden luonnetta ja sitä, kuinka yhteiskunnan arvojen omaksuminen ohjaa tapaamme tuntea, ajatella ja havaita.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaaliin Keiken laajentaa Morphogenic Angels -projektiaan uudella multimodaalisella installaatiolla Ángel Yōkai Atā (2023), joka toimii portaalina suoran kokemuksen ulkopuolella sijaitsevaan kuvitteelliseen maailmaan. Thaimaalaisen henkien talon inspiroimassa portaalissa on kolme osaa: ääniteos Vallisaaren Lehmuskujalla, enkelien ja henkien talo Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välisellä kannaksella sekä interaktiivinen kokemuksellinen osio verkossa. Osa teoksesta on koettavissa myös kulttuurikeskus Stoan galleriatilassa.

Ángel Yōkai Atā -enkeli- ja henkitalon nimi on espanjaa/englantia (ángel/angel = enkeli), japania (yōkai = henki) ja teenekin kieltä (atā = talo), jota puhuu meksikolainen alkuperäiskansa huasteekit. Talo on Keikenin kuvitteellisen tulevaisuuden henkien koti.

Kuvitteellisessa tulevaisuudessa ihmisten solut järjestäytyvät uudelleen orgaanisesti ja yhdistyvät muiden elollisten olioiden, kasvien ja maapallon ulkopuolisten olentojen solujen kanssa niin että ihmisillä on mahdollisuus olla yhteydessä muihinkin kuin ihmislajin tietoisuuksiin. Silloin ihmisistä tulee enkeleitä. Enkelit ja heidän talonsa kunnioittavat kaikenlaisia tietoisuuksia: esivanhempien, kehollisia, maapallon ja maailmankaikkeuden ulkopuolisia, eläinten, luonnon ja solujen tietoisuuksia.

Tämä ”protopia” – maailma, joka pyrkii olemaan parempi muttei täydellinen – sijaitsee täysin eri ajassa ja tilassa. Se on kapitalismin, työn ja sorron jälkeinen maailma ja tila, jossa on mahdollista kuvitella ja haaveilla siitä, miten voisimme olla olemassa uhmaten kaikkea nyt tuntemaamme.

Kannustamme yleisöä kohtaamaan Ángel Yōkai Atān avoimin mielin ja vain olemaan, kuuntelemaan kehoaan ja halutessaan toistamaan tätä mantraa:

Henki ei ole vain spirituaalinen olento, se on kaikki, ja näkymättömän tutkiminen on pyyteettömän myötätunnon harjoittamista, omoiyari.

Keiken

Keiken, Ángel Yōkai Atā (Render of some Spirit Angel objects), 2023. Image courtesy of the artists.

Teos on Helsinki Biennaalin ja Brysselin Kanal Centre Pompidoun yhteiskomissio, jota on tukenut Saastamoisen säätiö.

Kollektiivin näyttelyitä on viime vuosina esitetty muun muassa seuraavissa paikoissa: ARKO Art Center, Soul (Etelä-Korea); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf (Saksa); Onassis, Ateena (Kreikka); Photographers Gallery, Lontoo (Britannia, 2022); 2nd Thailand Biennale, Khorat (Thaimaa); House of Electronic Arts HEK, Basel (Sveitsi); Francisco Carolinum, Linz (Itävalta); 17. Venetsian arkkitehtuuribiennaali, Venetsia (Italia); Tokyo Photographic Art Museum, Tokio (Japani, 2021); FACT, Liverpool (Britannia); HAU Hebbel am Ufer, Berliini (Saksa); Frankfurter Kunstverein, Frankfurt (Saksa); transmediale, Haus der Kulturen der Welt HKW, Berliini (Saksa, 2020); Institute of Contemporary Arts ICA, Lontoo (Britannia); Jerwood Arts, Lontoo (Britannia, 2019).

Keiken on yksi ensimmäisen CHANEL Next Prizen voittajista. Kollektiivi on äskettäin kutsuttu Lontoon Somerset Housen residenssitaiteilijoiksi.

 

 

Krediitit

Keiken
Ángel Yōkai Atā
2023 

paikkasidonnainen installaatio (veistoksellinen ääni- ja arkkitehtuuri-installaatio, verkossa koettava interaktiivinen mobiilielämys,”Morphogenic Angles” -videopeli, videoprojisointi ja ääni) 

Ángel Yōkai Atā 

3D-tulostus: Caroline Barrueco
3D tulostus ja installaation valmistus/konsultointi: Sam Balfus
Arkkitehtuurin suunnittelu: Sebastian Kite
Musiikki ja äänisuunnittelu: wavesovspace 

Online-versio
Luova ohjelmointi ja konseptointi: Obso1337
Musiikki ja äänisuunnittelu: wavesovspace 

Morphogenic Angels Game (Chapter 1) elokuva:
Ohjaus: Tanya Cruz, Hana Omori and Isabel Ramos (Keiken)
Ohjelmointi, pelisuunnittelu ja tekninen ohjaus: Limbo Tech
Visuaaliset tehosteet, konseptit ja pelisuunnittelu: Mati Bratkowski
Animaatiot/VFX: Carlos Minozzi
Musiikki ja äänisuunnittelu: wavesovspace
Ympäristöjen luominen, konseptointi ja suunnittelu: 00 Zhang
Motion Capture: Sophie Mars
Ääninäyttelijät:
Yaxu: Tanya Cruz; Anamt’u’ul: Claire O’Leary; Yaxu Ancestor 1: Helen Cruz; Yaxu Ancestor 2: Chema Cruz Elvera Avery
Efektit: Clifford Sage
Studiomanageri: Hekátē Studios (Dominic Sylvia Lauren, Vaso Papadopoulou, Aristea Rellou)
Tekninen toteutus: James Stringer
Projektituotanto: Alexander Boyes 

Kiitos prototyyppauksen tuesta C/O Berlin. 

Ángel Yōkai Atā on Helsinki Biennaalin ja KANAL – Centre Pompidoun yhteiskomissio. Toteutettu Saastamoisen säätiön tuella. 

Morphogenic Angels “Chapter 1”:n tilaaja on HAU Hebbel Am Ufer. “Morphogenic Angels” elokuvan on tilannut Somerset House Studios, DCMS:n ja Arts Council Englandin Culture Recovery Fundin tuella.