Siirry sisältöön

Teemu Lehmusruusu

FI

Teemu Lehmusruusun työskentelylle keskeisiä teemoja ovat ihmisen rooli ekosysteemeissä ja elämän perusedellytykset planeetallamme, joita hän lähestyy tutkimuksen kautta, poeettisessa hengessä. Lehmusruusun hybridimäisessä taideteoksessa Vallisaaressa yhdistyvät reaaliaikaiset luonnonprosessit, biomateriaalitutkimus ja äänitaide.

Teemu Lehmusruusu (s. 1981) on helsinkiläinen media- ja installaatiotaiteilija. Lehmusruusun työskentelylle keskeisiä teemoja ovat ihmisen rooli ekosysteemeissä ja elämän perusedellytykset planeetallamme, joita hän lähestyy tutkimuksen kautta, poeettisessa hengessä. Hänen teoksensa johdattelevat meitä pohtimaan omaa asemaamme ravintoverkossa ja suhdettamme luonnon keskeisiin prosesseihin. Lehmusruusu tutkii parhaillaan maaperän näkymätöntä elämää, joka on jatkuvassa muutostilassa ja jota ympäristökriisit uhkaavat. Hänen teoksissaan kohtaamme maaperän sensorien, äänen ja tietokoneavusteisen kuvan välityksellä, yhteistyössä luonnonmateriaalien, kuten löydettyjen puunrunkojen ja laboratoriossa tuotettujen sienirakenteiden kanssa.

Teemu Lehmusruusu: House of Polypores, 2021 ©Kirsi Halkola/HAM/Helsinki Biennaali 2021

House of Polypores, 2021

Teemu Lehmusruusun House of Polypores on hybridimäinen taideteos, jossa yhdistyvät reaaliaikaiset luonnonprosessit, biomateriaalitutkimus ja äänitaide. Teos kuuntelee lähimetsän kaatuneissa puissa tapahtuvaa lahoamista ja muuntaa sen urkusarjana soivaksi installaatioksi.

Teoksessa sienirihmastoja hyödyntävä rakennesuunnittelu, mykotektuuri, on yhdistetty elektroniikkaan ja lahopuuhun. Teos saa sähkönsä aurinkovoimalasta, ja sen sensorijärjestelmä kuuntelee erittäin herkällä tasolla lahopuussa tapahtuvia värähtelyä aiheuttavia muutoksia ja liikkeitä.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

teemulehmusruusu.com

Instagram / Twitter / Vimeo

Teemu Lehmusruusu

House of Polypores
2021

Sienirakenteet, lahopuu, urkupillit, sensorijärjestelmä, aurinkovoima

Säveltäjä: Antti Tolvi

Äänisuunnittelija: Markus Heino

Sienirakenteet: Mogu

Kiitos: Koneen Säätiö, Sunwind, Biofilia Laboratory, Kunstventures

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021