Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Antti Majava

FI
Sen sijaan, että pyrkisimme tuottamaan aina vain enemmän energiaa ihmisen käyttöön, on perusteltua kysyä: minkä verran tarvitsemme energiaa hyvään elämään? Ja mitä on hyvä elämä? Nämä kysymykset ja purjehtiminen ovat Antti Majavan teoksen lähtökohtia.

Antti Majava (s. 1977, Suomi) on helsinkiläinen taiteilija ja kirjoittaja, joka kirjoittaa sekä tieteellisiin että populaarijulkaisuihin. Hän on BIOS-tutkimusyksikön jäsen ja yksi Mustarinda-seuran perustajista. Mustarinda on kokeellinen foorumi sekä taiteelliselle että jokapaiväiselle toiminnalle, joka tuo yhteen taiteen, tieteen ja muiden alojen toimijoita. Vaikka Majava on ensisijaisesti kiinnostunut metsistä ja biotaloudesta sekä luonnon, yhteiskunnan ja tieteen välisestä vuorovaikutuksesta, hän keskittyy taiteessaan salattuihin ja tiedostamattomiin merkityksiin. Pääasiallisena menetelmänään hän tarkkailee yksilöiden ja ryhmien logiikkaa osallistumalla organisaatioiden toimintaan erilaisissa rooleissa. Havaintojensa pohjalta hän tekee sekä johtopäätöksiä että taidetta, joiden avulla hän puolestaan pyrkii kehittämään strategioita, joilla estää ihmiskunnan ja ekosysteemien tulevaisuuden vaarantava kehitys.

Sen sijaan että pyrkisimme tuottamaan aina vain enemmän energiaa ihmisen käyttöön, on perusteltua kysyä: minkä verran tarvitsemme energiaa hyvään elämään? Ja mitä on hyvä elämä? Nämä kysymykset ja purjehtiminen ovat lähtökohtia Antti Majavan teoksessa Excursions on Actual Transit-ions (2020).

Teos koostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen osa on vuonna 1976 valmistunut, vuonna 2019 Gretaksi nimetty noin kymmenen metriä pitkä, Vindö 40 -mallinen purjevene. Veneeseen ja sen energiaratkaisuihin voi tutustua ohjatuilla käynneillä.

Toisen osan teosta muodostavat purjehdukset, joilla pohditaan paitsi energiamurroksen kannalta oleellisia kohteita Helsingin edustalla, myös venettä, veneessä oloa ja ajatusten ja mielikuvituksen virtaa suhteessa ympäristöön.

Kolmas osa on videoteos eräältä purjehdukselta, jolla keskusteltiin energiasta ja ihmisyydestä öljynjalostamon edustalla.