Siirry sisältöön

Antti Majava

FI

Sen sijaan, että pyrkisimme tuottamaan aina vain enemmän energiaa ihmisen käyttöön, on perusteltua kysyä: minkä verran tarvitsemme energiaa hyvään elämään? Ja mitä on hyvä elämä? Nämä kysymykset ja purjehtiminen ovat Antti Majavan teoksen lähtökohtia.

Antti Majava (s. 1977, Suomi) on helsinkiläinen taiteilija ja kirjoittaja, joka kirjoittaa sekä tieteellisiin että populaarijulkaisuihin. Hän on BIOS-tutkimusyksikön jäsen ja yksi Mustarinda-seuran perustajista. Mustarinda on kokeellinen foorumi sekä taiteelliselle että jokapaiväiselle toiminnalle, joka tuo yhteen taiteen, tieteen ja muiden alojen toimijoita. Vaikka Majava on ensisijaisesti kiinnostunut metsistä ja biotaloudesta sekä luonnon, yhteiskunnan ja tieteen välisestä vuorovaikutuksesta, hän keskittyy taiteessaan salattuihin ja tiedostamattomiin merkityksiin. Pääasiallisena menetelmänään hän tarkkailee yksilöiden ja ryhmien logiikkaa osallistumalla organisaatioiden toimintaan erilaisissa rooleissa. Havaintojensa pohjalta hän tekee sekä johtopäätöksiä että taidetta, joiden avulla hän puolestaan pyrkii kehittämään strategioita, joilla estää ihmiskunnan ja ekosysteemien tulevaisuuden vaarantava kehitys.

Antti Majava: Excursions on Actual Transit-ions, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Excursions on Actual Transit-ions, 2021

Sen sijaan että pyrkisimme tuottamaan aina vain enemmän energiaa ihmisen käyttöön, on perusteltua kysyä: minkä verran tarvitsemme energiaa hyvään elämään? Ja mitä on hyvä elämä? Nämä kysymykset ja purjehtiminen ovat lähtökohtia Antti Majavan teoksessa.

Teos koostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen osa on vuonna 1976 valmistunut, vuonna 2019 Gretaksi nimetty noin kymmenen metriä pitkä, Vindö 40 -mallinen purjevene. Veneeseen ja sen energiaratkaisuihin voi tutustua ohjatuilla käynneillä.

Toisen osan teosta muodostavat purjehdukset, joilla pohditaan paitsi energiamurroksen kannalta oleellisia kohteita Helsingin edustalla, myös venettä, veneessä oloa ja ajatusten ja mielikuvituksen virtaa suhteessa ympäristöön.

Kolmas osa on videoteos ja taltiointi eräältä purjehdukselta, jolla keskusteltiin energiasta ja ihmisyydestä öljynjalostamon edustalla. Keskustelijat ovat kirjallisuudentutkija Kaisa Kortekallio, tutkija, runoilija Antti Salminen ja filosofi Tere Vadén.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

anttimajava.info

Antti Majava

Excursions on Actual Transit-ions
2021

filmi / HD-video

Vindö 40 -purjevene, 10kW sähkömoottori/latausgeneraattori, 10 kWh kierrätetty sähköauton litium-ion akusto, aurinkopaneelit, varavoimageneraattori

Kuvaus: Ville Piippo

Äänitys, jälkituotanto: Roope Ahola

Ääni, jälkituotanto, graafinen suunnittelu: Teemu Kettunen

Käännös: Anna Tuomikoski

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021