Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Dafna Maimon

FI/DE
Dafna Maimonin humoristiset ja usein absurdit teokset kaivautuvat syvälle inhimilliseen kerrontaan. Helsinki Biennaaliin tulevassa teoksessaan Maimon käsittelee eksyksissä olevaa nykyajan ihmistä.

Dafna Maimon (s.1982) on Berliinissä asuva taiteilija, joka luo performanssitaidetta, osallistavia tapahtumia, videoteoksia ja installaatioita. Hänen teoksensa pureutuvat siihen, miten käsittelemme muistikuvia, stereotypioita ja traumaattisia kokemuksia luomalla niistä narratiiveja, samalla kun ne hahmottelevat uusia, kumouksellisia ja voimaannuttavia strategioita. Maimon pyrkii paljastamaan eritoten yhteiskunnan patriarkaalisia rakenteita ja leikittelee niillä liioittelun ja uudelleenkontekstualisoinnin keinoin. Hänen taiteelleen luonteenomaista ovat myös erilaisten yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden muotojen tutkiminen. Hänen humoristiset ja usein absurdit teoksensa kaivautuvat syvälle inhimilliseen kerrontaan samalla, kun hänen taiteensa kurkottaa kohti uusia näkökulmia ja välineitä, joiden avulla tavoitella itsetutkiskelua, hiljaisuutta ja katarsista.

Videosta, installaatiosta, äänestä ja performanssista koostuvassa teoksessaan Sulamattomat (2020) Maimon käsittelee eksyksissä olevaa nykyajan ihmistä. Lämpimän huumorin avulla hän valaisee ihmisen ja kehon monimutkaista suhdetta.

Sulamattomat on muotokuva Shellystä, stressaantuneesta keski-ikäisestä naisesta, jonka elämästä puuttuu merkitys ja sisältö.

Teoksessa Maimon dekonstruoi Shellyn ja tutkii epätasapainoa tietoisuutensa ja lakkoilevan ruoansulatusjärjestelmänsä välillä. Sen synnyttämä konflikti saa Shellyn sisäisen maailman avautumaan. Bakteerit, suolet, elimet ja sulamaton ruoka muodostavat maiseman, jossa Shelly on eksyksissä ja vailla suuntaa.

Teos on toteutettu yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa. Teosta tukee Svenska Kulturfonden.

Kuva 1: Anton Stüber
Kuva 2: Maija Toivanen