Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Khvay Samnang

KH
Samnang Khvay käsittelee teoksissaan ihmisen luontosuhdetta keskittyen Kambodžan ympäristöongelmiin sekä maa- ja luonnonvarapolitiikkaan, joka uhkaa alueen alkuperäiskansojen elämänmuotoa. Khvayn taiteelle ominaista on hänen henkilökohtainen, suora yhteytensä paikallisyhteisöihin.

Samnang Khvay (s. 1982) asuu ja työskentelee Phnom Penhissä Kambodžassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Australiassa ja Yhdysvalloissa sekä laajalti eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Khvay on ollut perustamassa taidekollektiivia nimeltä Stiev Selapak, joka uudelleenarvioi ja pitää esillä maan historiaa sekä tutkii sisällissodan ja punakhmerien jalkoihin jäänyttä visuaalista kulttuuria. Khvayn poikkitaiteellisissa teoksissa käsitellään historiallisten ja perinteisten kulttuuristen rituaalien ohella myös ajankohtaisia tapahtumia sekä kolonialismin ja globalisaation humanitaarisia ja ekologisia vaikutuksia. Khvayn taiteelle ominaista on hänen henkilökohtainen, suora yhteytensä paikallisyhteisöihin.

Samnang Khvayn videoteos Preah Kunlong (The Way of the Spirit) (2016–17) käsittelee ihmisen luontosuhdetta keskittyen Kambodžan ympäristöongelmiin sekä maa- ja luonnonvarapolitiikkaan, joka uhkaa alueen alkuperäiskansojen elämänmuotoa. Tälle elämänmuodolle on ominaista syvä henkinen yhteys maahan ja luontoon. Taiteilija uskoo vaikeiden aiheiden käsittelyssä unelmien, enteiden sekä huumorin voimaan.

Teos on kuvattu Chong-kansan asuinalueella Kambodžan Koh Kongin lounaisosassa, pääasiassa Arengin laaksossa. Khvay vietti Chong-kansan keskuudessa jaksoissa yhteensä vuoden mittaisen ajan ja seurasi heidän tapaansa elää sopusoinnussa maan, veden ja eläinten kanssa.

Kuva: Prum Bandiddh