Siirry sisältöön

Samnang Khvay

KH

Samnang Khvay käsittelee teoksissaan ihmisen luontosuhdetta keskittyen Kambodžan ympäristöongelmiin sekä maa- ja luonnonvarapolitiikkaan, joka uhkaa alueen alkuperäiskansojen elämänmuotoa. Samnangin taiteelle ominaista on hänen henkilökohtainen, suora yhteytensä paikallisyhteisöihin.

Samnang Khvay (s. 1982) asuu ja työskentelee Phnom Penhissä Kambodžassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Australiassa ja Yhdysvalloissa sekä laajalti eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Khvay on ollut perustamassa taidekollektiivia nimeltä Stiev Selapak, joka uudelleenarvioi ja pitää esillä maan historiaa sekä tutkii sisällissodan ja punakhmerien jalkoihin jäänyttä visuaalista kulttuuria. Khvayn poikkitaiteellisissa teoksissa käsitellään historiallisten ja perinteisten kulttuuristen rituaalien ohella myös ajankohtaisia tapahtumia sekä kolonialismin ja globalisaation humanitaarisia ja ekologisia vaikutuksia. Khvayn taiteelle ominaista on hänen henkilökohtainen, suora yhteytensä paikallisyhteisöihin.

Samnang Khvay: Preah Kunlong (Hengen tie), 2016–2017 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Preah Kunlong (Hengen tie), 2016–2017

Samnang Khvayn videoteos käsittelee ihmisen luontosuhdetta keskittyen Kambodžan ympäristöongelmiin sekä maa- ja luonnonvarapolitiikkaan, joka uhkaa alueen alkuperäiskansojen elämänmuotoa. Tälle elämänmuodolle on ominaista syvä henkinen yhteys maahan ja luontoon. Taiteilija uskoo vaikeiden aiheiden käsittelyssä unelmien, enteiden sekä huumorin voimaan.

Teos on kuvattu Chong-kansan asuinalueella Kambodžan Koh Kongin lounaisosassa, pääasiassa Arengin laaksossa. Khvay vietti Chong-kansan keskuudessa jaksoissa yhteensä vuoden mittaisen ajan ja seurasi heidän tapaansa elää sopusoinnussa maan, veden ja eläinten kanssa.

Kuva 1: Prum Bandiddh

khvaysamnang.com

Samnang Khvay

Preah Kunlong (Hengen tie)
2016–2017

kaksikanavainen videoteos

Ohjaus: Khvay Samnang

Koreografia / esiintyjä: Nget Rady

Naamiot: Chhoeung Kan, Khvay Samnang, Meas, Vong, Thang Sichoung, Bour

Asujen suunnittelu: Yun Rottanak, Yun Kimlang, Chhun Maleang

Kamera: Khvay Samnang, Prum Ero, Chhum Phanith

Editointi: Khvay Samnang

Värieditointi: Chhum Phanith

Äänieditointi: Touch Sopheakdey

Kuraattori: Hendrik Folkerts

Kuratoriaalinen neuvonantaja: Erik Gleeson

Kuratoriaalinen assistentti: Michelangelo Corsaro

Projektin johtaja: Chum Chanveasna

Kiitokset:

Tep Sokha, Eam Dany, Eng Rithchandaneth, Phan Sok, Phal Chamroeun, Than, Chhang, Chhun, Pov, Roger Nelson, Vuth Lyno, Lim Sokchanlina, Kong Dara, Mok Sombo, Ben Valentine, SA SA BASSAC, Amrita Performing Arts

Toimeksiantaja documenta 14

Yhteistuotanto: The Mistake Room, Los Angeles

Yhteistuotanto: SA SA BASSAC

Courtesy of Khvay Samnang