Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Meiju Niskala

FI
Meiju Niskalan tavoite on luoda kohtaamisia ja vuorovaikutusta ja siten synnyttää keskustelua ihmiskunnasta, maailmasta ja hyvästä elämästä. Hänen Helsinki Biennaaliin tulevan teoksensa ytimessä on kohtaaminen: ihminen kohtaa itsensä, toisen ihmisen, toiset lajit ja ympäristön.

Meiju Niskala (s. 1978) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Taivalkoskella. Niskala on monipuolinen taiteellinen tekijä. Hänen projektinsa vaihtelevat laaja-alaisista hankkeista yhteistyöhön pienten ryhmien kanssa, mutta ovat aina voimakkaasti tulevaisuuteen suuntautuneita ja leikkisiä. Ne synnyttävät taiteellista toimintaa julkisessa tilassa ja osallistavat siihen kaupunkeja ja yhteisöjä. Meiju Niskalan tavoite on luoda kohtaamisia ja vuorovaikutusta ja siten synnyttää keskustelua ihmiskunnasta, maailmasta ja hyvästä elämästä.

Niskala luo Vallisaareen teoksen Tulin kyllä ajatelleeksi, mutta hieman liian myöhään (2020), jossa osallistujat vaeltavat maisemassa, kallioilla ja niityllä, kuulokkeista tulevia ohjeita seuraten. Niskalan tapahtumallisessa teoksessa yhdistyy taiteilijan tausta esitystaiteilijana ja kirjailijana. Samalla teosta voi luonnehtia poeettiseksi ja tapahtumalliseksi kuunnelmaksi.

Kaiken ytimessä on kohtaaminen: ihminen kohtaa itsensä, toisen ihmisen, toiset lajit ja ympäristön. ”Kuunteleminen on suhteen luomista ympäristöön, ja päätös kuunnella kaikkea sitä mitä pystyy kuulemaan, on aina poliittinen teko.”