Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi

AR/FI
Rirkrit Tiravanija ja Antto Melasniemi luovat Helsinki Biennaaliin yhdessä Artekin kanssa tilateoksen ja viikon kestävän tapahtuman Tennispalatsin pohjakerroksen HAM-kulmaan.

Rirkrit Tiravanija (s. 1961) on thaimaalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Berliinissä, New Yorkissa, Meksikossa ja Thaimaan Chiang Maissa. Tiravanijalla on 1990-luvun alusta lähtien ollut merkittävä rooli muutoksessa, jossa lyhytaikaisista tapahtumista on tullut yhä tärkeämpi nykytaiteen muoto. Tiravanija tunnetaan sosiaalisista tiloista, joiden tarkoitus on aktivoida ihmisiä ja joihin liittyy usein ruoka ja sen valmistaminen. Keskeistä niissä on se, millaista toimintaa esineiden, kuvien ja rakenteiden ympärillä ja välillä tapahtuu. Laajasti tunnustetun näyttelytoiminnan ohella Tiravanija työskentelee Columbian yliopiston School of Arts -yksikössä. Hän kuului myös Thaimaan Chiang Maissa sijaitsevan The Land Foundation -nimisen koulutus- ja ekologiahankkeen perustajiin.

Antto Melasniemi (s. 1975) asuu Turussa ja Berliinissä, työskentelee luovana johtajana erilaisissa ruokaan liittyvissä projekteissa ja johtaa useita arvostettuja ravintoloita Helsingissä. Melasniemi toteuttaa väliaikaisia pop-up-tiloja ja tapahtumia ympäri maailmaa. Hän on toteuttanut useita monialaisia yhteistyöprojekteja, joissa yhdistyvät performatiivinen taide ja ruoanlaitto. Melasniemi ja Tiravanija ovat toteuttaneet ruokaan liittyviä yhteistyöprojekteja useilla messuilla ja tapahtumissa sekä julkaisseet Bastard Brothers -keittokirjan (kustantajina Garret Publications ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti), joka haastaa kansalliset kulinaariset perinteet yhdistämällä reseptejä ja aineksia yllättävillä tavoilla.

Helsingin biennaaliin Rirkrit Tiravanija ja Antto Melasniemi luovat yhdessä Artekin kanssa tilateoksen ja viikon kestävän tapahtuman Tennispalatsin pohjakerroksen HAM-kulmaan. Sienet ja niiden rihmastot ovat olleet avainasemassa tässä projektissa. Tiravanijan tilakonsepti jatkuu HAMissa avoimena aulatilana ja tapahtumapaikkana HAM-kulman tapahtuman ja myös itse biennaalin jälkeen.

Kuva: Janne Tuunanen for Bastard Cookbook