Siirry sisältöön

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi

AR/FI

Rirkrit Tiravanija ja Antto Melasniemi luovat Helsinki Biennaaliin yhdessä Artekin kanssa tilateoksen ja viikon kestävän tapahtuman Tennispalatsin pohjakerroksen HAM-kulmaan.

Rirkrit Tiravanija (s. 1961) on thaimaalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Berliinissä, New Yorkissa, Meksikossa ja Thaimaan Chiang Maissa. Tiravanijalla on 1990-luvun alusta lähtien ollut merkittävä rooli muutoksessa, jossa lyhytaikaisista tapahtumista on tullut yhä tärkeämpi nykytaiteen muoto. Tiravanija tunnetaan sosiaalisista tiloista, joiden tarkoitus on aktivoida ihmisiä ja joihin liittyy usein ruoka ja sen valmistaminen. Keskeistä niissä on se, millaista toimintaa esineiden, kuvien ja rakenteiden ympärillä ja välillä tapahtuu. Laajasti tunnustetun näyttelytoiminnan ohella Tiravanija työskentelee Columbian yliopiston School of Arts -yksikössä. Hän kuului myös Thaimaan Chiang Maissa sijaitsevan The Land Foundation -nimisen koulutus- ja ekologiahankkeen perustajiin.

Antto Melasniemi (s. 1975) asuu Turussa ja Berliinissä, työskentelee luovana johtajana erilaisissa ruokaan liittyvissä projekteissa ja johtaa useita arvostettuja ravintoloita Helsingissä. Melasniemi toteuttaa väliaikaisia pop-up-tiloja ja tapahtumia ympäri maailmaa. Hän on toteuttanut useita monialaisia yhteistyöprojekteja, joissa yhdistyvät performatiivinen taide ja ruoanlaitto. Melasniemi ja Tiravanija ovat toteuttaneet ruokaan liittyviä yhteistyöprojekteja useilla messuilla ja tapahtumissa sekä julkaisseet Bastard Brothers -keittokirjan (kustantajina Garret Publications ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti), joka haastaa kansalliset kulinaariset perinteet yhdistämällä reseptejä ja aineksia yllättävillä tavoilla.

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi: THE SEA THAT YOU SEE IS NOT WHAT THE OTHERS SEE, 2021 ©Kirsi Halkola/HAM/Helsinki Biennaali 2021

THE SEA THAT YOU SEE IS NOT WHAT THE OTHERS SEE, 2021

Rirkrit Tiravanija ja Antto Melasniemi muuntavat Tennispalatsin HAM-kulman kokonaistaideteokseksi, jossa pääosassa ovat ruoka, tapahtumat ja kohtaamiset. Ruuanvalmistus ja syöminen ovat esteettisiä ja jaettuja kokemuksia. Puunrungoilla kasvavat sienet käytetään ruokien raaka-aineeksi. Sienirihmastojen tavoin Tiravanijan ja Melasniemen teoskonseptikin jakaa yhteistä ravintoa, impulsseja ja kommunikaatiota. Tila on toteutettu yhteistyössä Artekin kanssa ja se jatkaa HAMin avoimena oleskelutilana ja tapahtumapaikkana Biennaalin jälkeen.

Kuva 1: Janne Tuunanen for Bastard Cookbook

Teoksen sijainti: HAM Helsingin taidemuseo, HAM-kulma

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi

THE SEA THAT YOU SEE IS NOT WHAT THE OTHERS SEE
2021

Tapahtumapohjainen tilakonsepti HAM Kulmaan

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021, yhteistyössä Artekin kanssa