Skip to content

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi

AR/FI

På Helsingforsbiennialen kommer Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi i samarbete med Artek att skapa en installation och ett en vecka långt evenemang på HAM-hörnet på Tennispalatsets gatunivå.

Rirkrit Tiravanija (f. 1961) är en konstnär med thailändsk bakgrund som bor och arbetar i Berlin, New York, Mexiko och Chiang Mai i Thailand. Sedan början av 1990-talet har Tiravanija varit en central figur i utvecklingen av samtidskonst till en mer efemär, evenemangsorienterad praktik. Tiravanija är känd för sina aktivitetsbaserade sociala rum som ofta involverar eller refererar till matlagning och som fokuserar på aktiviteter i rum och mellan objekt, bilder och konstruktioner. Utöver utställningsverksamheten arbetar Tiravanija på konstfakulteten vid Columbia universitet och var en av grundarna av det pedagogiska och ekologiska projektet The Land Foundation i Chiang-Mai, Thailand.

Antto Melasniemi (f. 1975) bor i Åbo och Berlin. Han arbetar som kreativ chef i olika matrelaterade projekt och på flera ansedda restauranger i Helsingfors. Genom att vara värd för tillfälliga pop-up-rum och -evenemang runt om i världen leder hans kulinariska arbete ofta till gränsöverskridande samarbete som kombinerar performativ konst och matlagning. Tillsammans har Melasniemi och Tiravanija organiserat matlagningsevenemang på många konstfestivaler och -evenemang samt gett ut kokboken Bastard Brothers (som publicerats av Garret Publications och Finska kulturinstitutet i New York). Boken utmanar nationalistiska mattraditioner genom att blanda recept och ingredienser på ett oväntat sätt.

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi: THE SEA THAT YOU SEE IS NOT WHAT THE OTHERS SEE, 2021 ©Kirsi Halkola/HAM/Helsingforsbiennalen 2021

THE SEA THAT YOU SEE IS NOT WHAT THE OTHERS SEE, 2021

Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi transformerar HAM-hörnet på Tennispalatset till ett holistiskt konstverk, som fokuserar på mat, evenemang och möten. Matlagning och ätande är estetiska och delade upplevelser. Maten lagas på svamp som vuxit på trädstammar. Liksom svampmycel delar Tiravanijas och Melasniemis koncept gemensam näring, impulser och kommunikation. Installationen bygger på samarbete med Artek, och efter Biennalen fortsätter HAM-hörnet som ett öppen vistelse- och evenemangsplats.

Bild 1: Janne Tuunanen for Bastard Cookbook

Konstverkets plats: HAM Helsingfors konstmuseum, HAM-hörnet