Siirry sisältöön

Sasha Huber ja Petri Saarikko

CH/FI, FI

Sveitsiläis-haitilainen kuvataiteilija Sasha Huber (s. 1975) ja suomalainen kuvataiteilija Petri Saarikko (s. 1973) työskentelevät Helsingissä. Omien taiteellisten uriensa ohella Huber ja Saarikko tekevät myös luovaa yhteistyötä. Vuodesta 2011 lähtien he ovat työskennelleet pitkäkestoisen Remedies Universe -projektin parissa. Projekti sai alkunsa, kun taiteilijat tutkivat ja vaihtoivat keskenään suulliseen perinteeseen perustuvaa tietoa perheistään, ja on sittemmin jatkunut erilaisissa maantieteellisissä ja kulttuurisissa ympäristöissä.

Tähän mennessä teossarjaan on sisältynyt performansseja, näyttelyitä, liikkuvaa kuvaa, julkaisuja ja julkista taidetta.

Helsinki Biennaaliin 2023 taiteilijaduo tuo Remedies Universe -projektiin sisältyvän uuden paikkasidonnaisen installaation.

Sasha Huber & Petri Saarikko, Dziedināšana Remedies, 2018. Courtesy the artists. Photo by Andrejs Strokins/Riga Biennale.

Remedies Universe -projektin myötä Huber ja Saarikko ovat saaneet kutsuja näyttelyihin ja taiteilijaresidensseihin ympäri maailman. Projekti alkoi Ruotsista, jossa siihen sisältyi performansseja ja videoita sekä julkaisuja otsikolla Huskurer Remedies (2010–11), ja jatkui päivitetyin versioin Uuden-Seelannin Aotearoassa, Australiassa, jossa teosta esitettiin kahdesti, sekä Haitilla, Saksassa, Latviassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Remedies Universen erilaisia versioita ovat asettaneet näytteille myös mm. Oberhausen Film Festival (2017) sekä ensimmäinen Riian kansainvälinen nykytaiteen biennaali RIBOCA (2018).