Siirry sisältöön

Remedies (Sasha Huber ja Petri Saarikko)

CH/FI, FI

Remedies | Rohdot on projekti, jonka parissa Helsingissä asuvat ja toimivat taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko ovat työskennelleet vuodesta 2011 lähtien. Projektissa he tutkivat itsehoidollisia ja lääkinnällisiä parannuskeinoja erilaisissa maantieteellisissä ja kulttuurisissa ympäristöissä.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaaliin taiteilijat loivat projektiin uuden paikkasidonnaisen installaation, jonka voi kokea toisella Vallisaaren kahdesta makeavetisestä lammesta. Venäjän vallan aikana armeijan kaivoksi rakentama lampi on sittemmin luonut oman ekosysteeminsä, ja siitä on tullut tärkeä hyvinvoinnin, virkistäytymisen ja nautinnon paikka saaren asukkaille – niin ihmisille kuin muillekin.

Teoksen muodostavan näkymän lisäksi installaatioon sisältyy lyhyt runo, joka nostaa esiin kysymyksen maisemasta taustana ihmisen toiminnalle. Onko ihmisen läsnäolo olennainen osa saarta? Onko se vain osa arvoitusta, ehkä resepti tai lääke?

Turvapaikka, utu nostaa esiin olemassa olevan lampimaiseman Vallisaaressa, jossa selittämätön usva saattaa ilmaantua veden pinnalle näennäisen luonnollisessa maisemassa. Saarella, jota monenlainen puuttuminen, sekoittuminen, saastuminen, käyttö ja väärinkäyttö on muokannut ­–– ja joka parhaillaan on toipumisen tilassa.

Utu on tulkinnoille avoin: se on hitaasti muotoaan muuttava veistoksellinen elementti, jota kutsumme katsomaan suuntaa antavana narratiivina. Onko se osa maisemaa, spekulatiivinen ilmiö vai joku ihan toinen tarina? Mistä se alkujaan ilmestyi, ja miten se muuttaa näkymää ja tunnelmaa? Löytävätkö usvan hiukkaset tiensä kehojemme sisään? Turvapaikka, utu -teoksen perimmäinen teema viittaa parantumiseen liittyvään farmakonin käsitteeseen. Aivan kuin lääke, luonto voi olla sekä parannuskeino että mahdollinen myrkky.

Remedies (Sasha Huber ja Petri Saarikko)

 

Remedies/Rohdot: Sasha Huber & Petri Saarikko, Sanctuary, mist, 2023, Helsinki Biennial 12.6.-17.9.2023, Vallisaari, Helsinki, Photo © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

Remedies -projektin myötä Huber ja Saarikko ovat saaneet kutsuja näyttelyihin ja taiteilijaresidensseihin ympäri maailman. Projekti alkoi Ruotsista, jossa siihen sisältyi performansseja ja videoita sekä julkaisuja otsikolla Huskurer Remedies (2010–11), ja jatkui päivitetyin versioin Uuden-Seelannin Aotearoassa, Australiassa, jossa teosta esitettiin kahdesti, sekä Haitilla, Saksassa, Latviassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa. Remediesin erilaisia versioita ovat asettaneet näytteille myös mm. Oberhausen Film Festival (2017) sekä ensimmäinen Riian kansainvälinen nykytaiteen biennaali RIBOCA (2018).

Remedies | Rohdot (Sasha Huber & Petri Saarikko)

Sanctuary, mist
Turvapaikka, utu

2023
 

installaatio (utu, lampi, vesi, maisema, teksti)  

Tilaaja HAM / Helsinki Biennaali 2023