Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen

FI
Kuvataiteilija Joni Kärkkäinen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvainen toteuttavat ensimmäisen yhteisen teoksensa Helsinki Biennaaliin. Se kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman toiminnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta.

Joni Kärkkäinen (s. 1988) on uransa alussa oleva kuvataiteilija, joka opiskelee parhaillaan kuvanveistoa Helsingin Kuvataideakatemiassa. Kärkkäinen tutkii maailmaa taiteellaan pyrkien ymmärtämään ympäröiviä rakenteita ja tarjoamaan vaihtoehtoisia näkemyksiä todellisuudesta veistäen, maalaten, valokuvaten ja videoiden. Ideat teoksiin syntyvät Kärkkäisen mukaan löydetyistä materiaaleista sekä niiden tarinoista.

Jukka Tarvainen (s. 1979) on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien ja ohjaajien teoksissa. Tanssijan töiden ohella hän on toiminut myös koreografina. Tarvaisella on vahva tausta akrobatiassa ja parkourissa, jonka parissa hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhtenä mielenkiinnon kohteenaan ovat teatteritilan ulkopuolella tapahtuvat esitykset sekä liikkuminen julkisessa tilassa.

Ramppeja, liuskoja ja seinässä ammottava reikä: ne kaikki antavat vierailijalle keinon ylittää, alittaa ja kiertää Muuri (2020). Kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja koreografi Jukka Tarvaisen teos kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman toiminnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta. Koreografi Tarvainen ohjaa Muurin yhteyteen esityksen Alas sieltä – ja muita huomautuksia, jossa ammattitanssijoiden ja ammattiparkouraajien lisäksi esiintyy tanssin harrastajia.

Kärkkäinen ja Tarvainen löysivät Töölönlahdelle sijoittuvan teoksen idean Vallisaaresta. Saaressa vaellellessaan he kiinnittivät huomiota sen kahtiajakautuneeseen luonteeseen: saaren toiseen osaan saa mennä, toiseen ei. Ajatusleikki toiselle puolelle menemisestä – rajan ylittämisestä – alkoi kiehtoa heitä. Muuri toisaalta estää ja toisaalta houkuttaa pohtimaan, millä keinoin sen kanssa voi toimia.

Teoksen valmistamista tukevat Lappset Group ja Tikkurila.