Skip to content

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen

FI

Bildkonstnären Joni Kärkkäinen och danskonstnären Jukka Tarvainen skapar sitt första gemensamma konstprojekt för Helsingforsbiennalen. Konstverket uppmanar stadsinvånare till att närma sig konst via sin egen aktivitet och sina rörelser.

Joni Kärkkäinen (f. 1988) är en bildkonstnär i början av karriären, och han studerar skulptur vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Kärkkäinen undersöker världen genom sin konst och strävar efter att förstå de omgivande strukturerna och erbjuda alternativa synpunkter på verkligheten genom skulptur, måleri, foto och video. Idéerna till konstverken får Kärkkäinen från hittade föremål och berättelserna bakom dem.

Jukka Tarvainen (f. 1979) är en danskonstnär som har verkat som dansare och uppträdare i konstverk av flera koreografer och regissörer. Dessutom har han också arbetat som koreograf. Tarvainen har en lång erfarenhet av akrobatik och parkour sedan 2003. Ett av hans intresseobjekt är föreställningar utanför teatersalar och rörlighet i offentliga rum.

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen: Muren, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsingforsbiennalen 2021

Muren, 2021

Muren av bildkonstnären Joni Kärkkäinen och koreografen Jukka Tarvainen uppmuntrar människor att uppleva konst utifrån sina tolkningar och sina liv samt uppfinningsrikedom, studier och rörelser. Idén till installationen kom från det tudelade Skanslandet: endast vissa delar av ön får besökas. Tanken på att gå till den andra sidan – överskrida gränsen – började fascinera dem.

Tarvainen registrerar föreställningen Ner därifrån – och andra anmärkningar i anslutning till Muren. I den uppträder utöver proffs inom dans och parkour även amatördansare. I anslutning till installationen ordnas öppna workshoppar och evenemang under sommaren.

Konstverket har beviljats understöd av Lappset Group och Tikkurila.

Bild 1: Matti Pyykkö/Helsingforsbiennalen 2021

zodiak.fi

Konstverkets plats: Tölöviken