Siirry sisältöön

Critical Environmental Data: Ääniopastus kaupungin luontoon

11.6 - 17.9 — Kuudessa paikassa ympäri Helsinkiä

Critical Environmental Data on monitieteinen tutkimusryhmä, joka havainnoi estetiikan, digitaalisen kulttuurin ja ympäristötuhon erilaisten muotojen vuorovaikutusta. Ryhmä tekee tutkimusta Aarhusin yliopistossa Tanskassa ja osallistuu kansainvälisiin taiteen ja designin kuratointihankkeisiin keskittyen ympäristödatan arkkitehtuureihin ja infrastruktuureihin. Ryhmä tutkii aistimisen ja estetiikan muotoja sekä datan ja ympäristömuutosten tiloja ja paikkoja. Projektia vetävät Jussi Parikka, May Ee Wong ja Paolo Patelli.

Critical Environmental Data tutkii ympäristön ja datan välistä suhdetta. Jussi Parikan johtama tutkimusryhmä Aarhusin yliopistosta on luonut kuusiosaisen Ääniopastus kaupungin luontoon -ääniteoksen, joka on koettavissa Eteläsatamassa Lyypekinlaiturin läheisyydessä, Vallisaaressa vanhan sääaseman rauniolla, Hietalahdessa, Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sekä Sörnäisissä Taideyliopiston Kuvataideakatemian läheisyydessä.

Podcastin muodossa toteutetut opastukset on kuunneltavissa Helsinki Biennaalin aikana 11.6.-17.9. joko omalla laitteella kuulokkeiden kanssa kyseisissä kohteissa tai Helsinki Biennaalin nettisivuilla.

Linkki online-sisältöön lisätään tälle sivustolle 11.6. mennessä.
Kaikki kuusi jaksoa on kuunneltavissa suomeksi ja englanniksi.

CED tekee yhteistyötä Taideyliopiston Environment, Data, and Contamination -kurssin kanssa. Kurssilla on käsitelty ympäristödatan, aistimisen ja kontaminaation teemoja taiteellisten metodien kautta syyskuusta 2022 lähtien. Taiteellisen tutkimusyhteistyön ohessa toteutettiin näyttely yhdessä Taideyliopiston tutkimuspaviljongin kanssa. CED järjesti maaliskuussa 2023 Contamination, Art, and the Environmental Condition -seminaarin, joka sekin toteutettiin yhteistyössä Taideyliopiston kanssa. Tapahtumassa puhuivat muun muassa Asia Bazdyrieva, Erich Berger, Samir Bhowmik, Heather Davis, Joasia Krysa ja Jussi Parikka.